Retro eller vintage?

Vet du vad skillnaden mellan retro och vintage är?
Det visste inte jag heller innan mitt intresse väcktes.
Jag minns precis när det var. Jag var 17 år och lyssnade på neo-metal (Korn, Slipknot, m.m). Oftast klädde jag mig i oversize jeans med mycket häng, nitbälte och t-shirt. Jag brydde mig inte sådär jättemycket om att tvätta håret och jag orkade aldrig sminka mig. På sin höjd hade jag lite mascara, men då skulle det vara något mycket speciellt som hände. (Är fortfarande inte någon sminknörd, men det händer lite oftare att jag sminkar mig nu än förut).

En bild på mig från denna era:

(Visst var jag rätt cool ändå? :)

Jag blev bjuden på maskerad hos en klasskompis. Idag ÄLSKAR jag maskerader (bjud mig nästa gång!) men det gjorde jag inte förut. Så jag frågade min fina mamma om råd, och hon föreslog Marilyn Monroe (som jag förstås beundrade redan då…i hemlighet). Hon lånade ut kläder och köpte en Marilyn-peruk till mig. På dagen så hjälpte hon mig att sminka mig och tog sedan en massa kort på mig i hallen innan jag åkte (tror hon själv var helt chockad över att se sin hårdrockardotter i klänning, det hade jag nog inte haft sedan jag var 10).

Jag kom till festen och hälsade på mina klasskompisar. DE KÄNDE INTE IGEN MIG. Så annorlunda måste jag ha sett ut. Alla var helt fascinerade över min förvandling och jag tog hem priset för bästa utklädnad (en champagneflaska som jag halsade på ca 5 sekunder på nyårsafton, men det är en annan historia…hehe).

Den dagen väcktes ett intresse för retro och vintage som jag har burit med mig sedan dess. Jag gick i second hand-butiker, letade igenom mammas garderob efter dyrgripar och faktiskt, i sinom tid, började jag använda klänningar. Det blev en revolution till slut och i över 2 år (bara för att) så hade jag klänningar och kjolar VARJE DAG, till och med när det var 20 minusgrader.

Så vad är skillnaden mellan retro och vintage?
Kort kan man säga att retro är allting som SER gammalt ut, medan vintage ÄR gammalt. En snygg klänning från H&M kan till exempel vara en kopia av en flapperdress från 40-talet, men den är alltså retro. Men en vacker 50-tals klänning från Beyond Retro som FAKTISKT kommer från 50-talet = vintage.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>