Mannen från medeltiden

Män är från Mars, kvinnor är från Venus och John Grey är från medeltiden.
Det är mitt konstaterande efter att ha sett John Grey gästa Skavlan. Det är obegripligt att jag faktiskt äger hans bok ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” och tog mig igenom smörjan.

När John Grey gästade Skavlan nyligen var det svårt för någon annan att få en syl i vädret. För att vara en människa som anser sig ha specialiserat sig på att lyssna på andra och hjälpa dem med deras relationsproblem så var han märkligt självupptagen. Han skrek, avbröt alla, gestikulerade, lyssnade inte på någon, missförstod allt. Det var ingen ände på min förskräckelse.

Problemet är, enligt John Grey, att kvinnor och män i grunden är olika och borde lära sig att uppskatta varandras olikheter. Ett exempel han tog upp var detta:
En man kommer hem, har haft en stressig dag på jobbet, sätter sig i soffan framför TV:n. Kvinnan kommer hem, lika stressad, men ser alla ”måsten”, börjar laga mat, diska och ser sen på sin man som sitter i TV-soffan och tänker: vad i helvete gör han? Ingenting?! Vad behöver jag honom till?

DET ÄR DÅ JOHN GREY TYCKER ATT KVINNOR OCH MÄN BORDE FÖRSTÅ VARANDRA LITE MER. Det vill säga att kvinnor ska förstå männen, att en man behöver hantera sin stress framför TV:n i lugn och ro. Medan kvinnan inte behöver såna saker utan jämt vill kommunicera och tydligen inte ALLS HAR PROBLEM MED ATT SKÖTA HELA STÄDNINGEN.

Lösningen är, menar Grey, att kvinnan ska säga:
”Du är min hjälte. Sätt dig ner och ta det lugnt, du har haft det tufft, sen när du orkar får du gärna hjälpa mig med mitt hushållsarbete”.

Jag säger att John Grey inte har förändrats på 30 år, troligtvis kommer fortsätta på samma spår för resten av sitt liv och att den där värdelösa mannen i TV-soffan han beskrev kan dra åt helvete. Jag kommer aldrig någonsin att bo med någon som inte vill dela lika på hushållsarbetet, och om någon ens antyder att jag ska kalla det för ”mitt hushållsarbete” så kommer jag att skaffa ett eget hushåll. Därmed pasta.

Är så glad att jag bor i Sverige. Vi har långt kvar att gå vad gäller jämställdhetsfrågan, men de flesta män i min ålder jag känner vill 1) dela lika på hushållsarbetet 2) vara pappalediga och 3) skulle garva den lilla John Grey rakt i ansiktet om han antydde att han behövde bete sig på ett visst sätt ”för att vara en riktig man”.

En extra kram till alla sådana män där ute. Utan er skulle jag ha emigrerat för länge sedan.

En reaktion på “Mannen från medeltiden

  1. Malin

    Hej! tack för din kommentar! Va roligt att se att du känner precis likadant som jag! jag blir helt mörkrädd av åsikter och människosyn så som den han framförde. Hua.och jag håller med dig, det där stämmer föga överens med hur svenska unga män resonerar idag. TACK GODE GUD FÖR DET.Kram! /Malin

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>