Vad är rockabilly?

En fråga jag får ganska ofta är ”Vad är rockabilly egentligen”?

Rockabilly är en musikgenre, en kollaboration mellan Rock’n’roll och ”hillbilly” – alltså country, blues, R&B och gospel i en salig blandning.

Musikgenren föddes på 50-talet i södra USA. Elvis var en stor influens, och här kommer några andra artister ni kanske känner till: Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Bill Haley och Buddy Holly.

 

rockabilly blogg

Segregationen var stor i USA på den här tiden och det fanns radiokanaler med ”white music” likväl som radiokanaler med ”black music”. När Elvis spelade in bluessången ”That’s Alright Mama” så blev den portad på båda radiokanalerna; den vita radiokanalen klassade musiken som svart, medan den svarta klassade låten som typiskt vit. När låten väl spelades, av en modig DJ vid namn Dewey Philips, blev den en stor succé.

Rockabilly blev ett fönster, en brygga mellan musiken som ansågs vara svart och den traditionella vita musiken fast med en tyngre beat som fick tonåringar att dansa hela nätterna. Det var den tidens revolt helt enkelt!

 

rockabilly dance

Rockabilly är högst levande idag, men mer en livsstil, en subkultur av samma typ som 90-talets grunge eller emopop-tjejerna med snedlugg. Rockabilly-stilen är kombinationen av 1950-talet mixat med en old school punkrockstil. Killarna har kanske backslicks, svarta skinnjackor, stora solglasögon, t-shirt och chinos. Och finns det något finare än en tjej i rockabilly-klänning?

3 reaktion på “Vad är rockabilly?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>