Min lilla hemlighet / Dag 4 av 50

 
Det kliade i hela kroppen. Jag stod utanför Buylando och visste vad som skulle hända om jag gick in. Men ändå var det något sjukligt, något tvångsmässigt, som hade styrt mina steg dit.
 
Det var min lilla hemlighet. Ingen visste. Men idag skulle det ändras, fast det visste jag inte då.
 
Jag minns inte om hon ringde mig eller om jag ringde henne, men jag räddades av telefonen. Vi pratade en lång stund om helt allmänna saker innan hon, typiskt för henne, gick rakt på sak:
”Hur är det?”
”Braaaa!”
”Lägg ner skitsnacket nu Johanna, jag hör ju att det är åt helvete”.
Hur hon kunde höra det var ett mysterium, tyckte jag. Jag ansåg att jag var grym på att fejka på den tiden. Det var först efteråt jag förstod att ingen hade gått på det.
”Äsch, inget, har bara lite ångest”.
”Varför då?”
”Jag står utanför Buylando och vill inte gå in…”
”Okej, varför då?”
”Ingen speciell anledning sådär.”
”Johanna…”
”Okej, okej. Jag vill inte köpa godis bara”.
”…och varför inte då?”
”För att jag jämt äter för mycket och då mår jag illa och när jag mår illa så måste jag kräkas,” hasplade jag ur mig och ångrade mig direkt.
”Måste du kräkas, eller är det du som får dig själv att kräkas?”
Hur fan kunde hon veta det, tänkte jag.
”Jag kräks upp det”.
Jag började le av någon anledning, som jag alltid gör när jag blir påkommen. Ett brett, fånigt leende med blossande kinder. Jag var ertappad. Hemligheten var ute.
”Tack för att du berättar det”, sa hon. ”Jag har väntat länge på att du ska säga det här”.
 
Tack vare att jag sa det till henne så vågade jag berätta det för fler personer. Det ledde till att jag sökte hjälp hos SCÄ och fick möjligheten att gå en ätstörningsbehandling (läs mer om det här). Idag ser jag inte mig längre som sjuk i ätstörningar, men inte som helt frisk heller. Det är en del av mig, som alltid finns kvar, men som är avlägsnad så länge som jag tar hand om mig själv.
Inga dieter, inga matförbud, inget mixtrande. Jag har inte råd, för jag vill aldrig hamna där igen när jag står med huvudet över en toalett eller tar en tvångsmässig promenad på tre timmar mitt i natten ”för att förbränna”. Jag är värd så mycket bättre. Det vi alla. Puss på er!

2 reaktion på “Min lilla hemlighet / Dag 4 av 50

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>