Vet du vem som är missbrukare?

Alla vet vem A-lagaren är. Det är gubben på parkbänken. Rödnäst, luktar illa, hemlös och ställer till med ett jäkla liv. Det tror jag är de flestas bilder av en alkoholist.
 
Men vet du vad? Den där tjejen som sitter mitt emot dig på bussen i Converse, hon är också alkoholist. Den där småbarnspappan i kostym som gick förbi nyss knarkar varje dag. Den där överklassdamen i päls är sprutnarkoman.
 
Mångas syn på missbrukare är just bostadslös, arbetslös, tandlös. Men det här är bara toppen på isberget, den del som syns mest. Alkoholism och narkomani är en ganska rättvis sjukdom. Den kan nämligen drabba vem som helst – oavsett status, ålder, klass, intelligens och yrke.
 
Ifall du är intresserad av att veta hur en missbrukare kan se ut: Se på din egen spegelbild. Jag menar inte att just du är missbrukare, utan att det inte alltid syns att man är missbrukare. En alkoholist och narkoman kan ha ett helt vanligt ansikte, som ditt. Och mitt.
 

8 reaktion på “Vet du vem som är missbrukare?

  1. Emely Tuväng

    Så sant. Min sambo har varit sprutnarkoman och innan det missbrukat i stort sett hela sitt liv, först nu han kommit helt ifrån det och när jag träffade honom kunde jag aldrig tro att han varit missbrukare.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>