Vart går gränsen…?

Jag funderar över det här med att härma någon annan.
Några av er har skrivit till mig och berättat att ni också börjat lägga upp bilder på tatuerade girls, men det tycker jag bara är kul – och är det verkligen att härma någon? Jag kan ju inte vara först i världen med detta heller om man säger så ;)
Men vart går egentligen gränsen? Nu när internet finns så lånar alla bilder och idéer från varandra som aldrig förr. Är någon idé verkligen bara min eller är jag bara först i mitt umgänge, min stad eller i mitt land?
Frågan: om jag gör samma tatueringsmotiv som någon annan, säg en svala, på samma plats som någon annan – är jag en copy cat då? Även om min tatuering har andra färger, en annan tatuerare, en annan look?
Vad tycker ni? Vart går gränsen för er?

15 reaktion på “Vart går gränsen…?

 1. Emma

  Jag skulle inte bli så glad om nån i min bekantskapskrets kopierade mina tatueringar. Eller ”stal” mina idéer. Sånt tycker jag inte man gör. Men självklart kan man ju inspiration av andras tatueringar!! Man kan även göra som andra men kanske ändra på färger, placering och så.

  Svara
 2. Sarah

  Min åsikt!
  inspiration får man från alla överallt, när man tänker på de eller när man inte tänker på de. vad är lixom unikt? MEN när man känner någon och säg umgås, då får man bara inte ta nått. jag tänkte tex göra en sugarskull på låret och gissa om jag vart besviken när en vän säger att hon bokat tid för just de. jag vet ju att jag inte är den första att vare sig göra motivet eller ha den på de stället… men en vän?! så jävla tråkigt. så nä, de blir ingen sån. de blir en hemlis va jag ska göra ist. bäst så!

  Svara
  1. Retrolover

   Ja, förstår att du blev upprörd då. Skulle jag också blivit. Men om det inte är en vän, om det är en bloggläsare? Hur skulle du känna då?

   Svara
 3. Maddiie

  Är det en vän eller någon man umgås en del med som gör exakt likadan tatueringar och sätter på samma ställe så är det inte okej!

  Visst att man kan ta/hämta inspiration från vänner/bekantas tatueringar men inte för att härma någon annan.

  Svara
 4. Emelie

  Klart man ska inspireras av andra! Men när det kommer till kompisar och så, så tycker jag att man ska hålla sig till sin egen stil och vara sig själv. SKulle ärligt bli riktigt irriterad om någon av mina närmsta vänner kom med en old school tatuering, då jag vet att ingen av dem har den stilen och det är som ”mitt revir”. Sedan älskar jag att inspireras av folk jag inte känner och om någon som inte känner mig blir inspirerad av hur jag ser ut så blir jag bara glad!

  Svara
 5. Emma

  Min pappas ex som hatade tatueringar förut skvallrade direkt till pappa när jag skaffade mina old school svalor på ryggen. Nu ca 5 år senare har hon skaffat precis lika svalor som mig fast på armen..tycker det är lite komiskt och konstigt! :P Hon kanske var avis när jag skaffade mina egentligen och skvallrade av ren avundsjuka?

  Svara
 6. Anna G

  Jag har inte så mycket erfarenhet eller åsikter kring tatueringar. Men jag tycker gräns-frågan är intressant ändå. Jag köpte nyligen en bok till min kille. Han var rastlös och ville komma igång och vara mer kreativ i sitt liv. Boken jag köpte hette ”Stjäl som en konstnär” och det har slutat med att jag är den som läser den allra mest. Författaren påstår att ingen idé är ny utan har en uppkomst i andras idéer. Därför bör man lägga ner alla krav på att vara unik och istället sno så mycket man kan! För alla (även de bästa) gör det liksom. David Bowie påstår att han bara lyssnar på musik som han anser är värd att kopiera. Jag (som är väldigt kreativ) tycker det är en spännande tanke :) Tack för jättefin blogg!

  Svara
 7. Doris

  Det är nog rätt svårt att sätta en specifik gräns. Typ som den jag har på ryggen har jag ju tagit inspiration från en bild men gjort den till min egen, ritat upp det själv, lagt till en text som betyder mycket för mig och hela tatueringen i sig betyder något. Den är en symbol för en viss tid i mitt liv. Hade jag sett en kopia på någon annan hade jag nog blivit ledsen, ja. Men det är skillnad på att ”härmas” och att ”inspireras”! Tatueringen är inget nytt påfund och kör man då t.ex en svala så får man ju räkna med att miljoner andra också kommer att gå runt med det. Det viktigaste är nog att man inte kör någon annans tatuering rakt av :)

  Svara
 8. Franciska

  Det finns något som heter upphovsrättslagen. Det finns klart uttalade regler för detta (http://www.svenskatecknare.se/wp-content/uploads/2010/12/Bildkoparens_fragor.pdf).
  Men ibland kan det ju naturligtvis vara svårt att få klarhet i vem som står för originalet eftersom så många kopierar varandras bilder idag. Och den svåra frågan är – hur ska man bedöma om man har kopierat en annans verk, eller bara låtit sig inspireras av det? Svåra frågor som ibland har lett till jobbiga tvister och ibland avgjorts i domstolar…
  Man får inte heller bara ta bilder på nätet från andra och publicera, även om alla gör det idag. Det är ju rena rama Vilda Västern på internet idag. Men en regel som man ska försöka hålla sig till är: fråga innan man publicerar andras bilder. Det är ju så lätt att skicka ett mail! Och tala alltid om varifrån bilderna kommer – de flesta säger nog ja till att andra använder ens bilder i så fall, för en länk till ens hemsida är ju alltid bra reklam!

  Svara
 9. Sarah

  hmm, jag skulle inte bli lika upprörd alls.
  men lite halvstött om det var samma sak på samma ställe, därempt liknande sak på annat ställe då skulle jag nog bara tycka ”fiint”

  Svara
 10. Rebecca

  Jag skulle verkligen inte alls bli sur om en vän gjorde en tatuering som liknar min mycket, skulle nog tycka det var smickrande bara. Sen om man har klassiska motiv som svalor eller körsbär som jag får man ju räkna med att det knappast unikt. Det som däremot skulle kännas surt är om man pratat med en vän om att man villngöranett visst motiv och denne sen gör det innan så man själv känner som att man kopierat…

  Svara
  1. Retrolover

   Vad skönt att höra, sitter och velar och velar hela tiden. Vet ju vad jag VILL göra, men dels så känns det som att jag kopierar lite grann och dels så blir det ju potentiellt jobbigt med min vän. Men det kanske blir smällar man får ta, får se :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>