Snart dags för föräldraledighet

Om fyra korta veckor går jag på föräldraledighet. Jag och K har planerat att dela på föräldraledigheten så att jag är mammaledig i ett år och han pappaledig ett halvår. Inga konstigheter, eller hur?
 
Men såhär har det ju inte alltid varit. Tänk hur mycket som har förändrats! Det fanns inte ens på världskartan att min pappa skulle vara ledig ett halvår. På den tiden tog man oftast bara ut sina obligatoriska tio dagar som mest. Och då var man ändå mer delaktig i barnuppfostran än den tidigare generationen män som kom hem efter jobbet och fick se sin välklädda hemmafru, vattenkammade barn och en middag som stod på bordet.
 
Jag känner mig oerhört priviligierad som kan dela upp föräldraledigheten på det här sättet. Många kan inte det av olika anledningar. Olika inkomst till exempel. Det kanske känns omöjligt att ena parten är föräldraledig en längre tid för att ekonomin i hushållet drabbas för hårt. Sedan finns det andra anledningar, ena parten pluggar, har ingen fast anställning, har egen firma osv. Och sen finns det vissa som inte vill dela upp det såklart. Massor av saker kan göra att den ena föräldern tar ut all föräldraledighet. I vårt fall finns det inga hinder. Ekonomiskt har vi inga klyftor, båda har fast anställning och vill väldigt gärna dela på föräldraledigheten.
 
Den enda anledningen till att jag är ledig ett år och han ett halvår? Jo förstår ni, det är jag som är mjölkmaskinen.

6 reaktion på “Snart dags för föräldraledighet

 1. Soya

  Jag minns hur lättad och glad jag var när jag fick gå hem få föräldraledighet. Hade ett tungt jobb på ett serviceboende och orkade verkligen inte med.

  Svara
  1. Retrolover

   Usch och fy! Är glad att jag jobbar på kontor. Hade verkligen varit fysiskt slut redan i vecka 25, och nu är jag i vecka 35. Kan inte ens tänka mig hur jobbigt det måste vara. När gick du?

   Svara
 2. Anonym

  Jag gick nog så tidigt jag kunde. Sjukskriven 50% och föräldrapemnning 50% innan de ”vanliga” dagarna börjar innan förlossningnen.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>