Att välja bort sin jobbångest

Det är många där ute som har jobbångest idag. Redan på söndagsmorgonen kommer tankarna. ”Neeeej, nu är helgen slut, varför är den slut, vart tog den vägen? Jag vill inte jobba, jag vill inte, vill inte…” Jag vet hur det känns, eftersom jag känt så tidigare själv. Men det var länge sen.

 

Nu för tiden så vaknar jag på måndag morgon och går till jobbet. Tiden går av bara farten, sedan är det plötsligt onsdag. Sedan torsdag. Och sen är det fredag igen. Veckan bara går, helt utan ångest. Jag känner extremt sällan att jag inte vill jobba, och då är det ofta för att jag känner mig krasslig eller trött. Aldrig för att jag ”hellre dör än går till jobbet” som jag uttryckte mig en tisdagsmorgon för snart tio år sedan.

 

Jag är en av de lyckligt lottade. Men jag har också gjort ett val. Jag har med mening valt ett yrke där jag trivs med mina arbetsuppgifter, en arbetsplats där jag trivs och en lön som jag trivs med. Om jag någonsin känner den där jobbångesten igen så kommer jag att säga upp mig.

 

Jag pratar inte om tunga jobbperioder, såna har alla. I veckan fick min sambo jobba över två timmar, åka hem och sova i fem-sex timmar och sedan upp och jobba igen. Den dagen tror jag inte att han älskade sitt jobb. Men detta hör såklart till undantagen. Jag vet att han trivs på sitt jobb i vanliga fall, han älskar sina kollegor och han passar perfekt för det han gör.

 

Självklart har alla människor olika förutsättningar, men man kan ändå påverka en del saker. Oavsett om det är yrkesval, val av arbetsplats, att våga skicka det där CV:t, att gå ner i arbetstid, vidareutbilda sig eller byta arbetsuppgifter. De allra flesta människor har ett val. 

 

Ifall du är på gränsen till tårar varje söndag men ändå måste jobba med ett yrke du avskyr för att ha råd med ditt liv – omprioritera! Flytta till något billigare, sälj bilen, börja snåla. Du kanske inte vill det, men det är också ett val. Du väljer att fortsätta att må dåligt på jobbet för att i gengäld kunna ha en bra levnadsstandard på fritiden, och det är ditt val.

 

Ifall du är färdigutbildad, inte orkar vidareutbilda dig igen och avskyr att gå på arbetsintervjuer så får du stanna där du är. Men du väljer det, kom ihåg det. Det är ditt val.

 

Ifall du är på en arbetsplats där alla räknar med dig, där du jobbar övertid jämt, är oumbärlig men vantrivs så kan du faktiskt sluta. Du måste inte stanna kvar för deras skull. Det är du som är viktigast, ingen kommer att tacka dig när du blir utbränd. Ingen kommer ringa när du har varit sjukskriven i två år och säga ”tack för att du offrade din hälsa för vår arbetsplats”. Välj dig själv, annars så väljer du dem. Oavsett vilket så är det här ditt val.

 

Det finns såklart människor som inte har något val, men de allra flesta av oss kan påverka någonting. Det gjorde jag. Jag sa upp mig, funderade igenom allt ordentligt, började plugga och har sedan dess valt arbetsplatser där jag har mått bra.

 
Livet är för kort för att gå runt och må dåligt.

18 reaktion på “Att välja bort sin jobbångest

 1. Sara

  Livet är verkligen för kort för att må dåligt. Tror jag skulle vilja börja plugga. Men har ingen aning om vad för något :/

  Svara
  1. Retrolover

   Åh vad kul! Då är det bara att fundera igenom allt och välja något som verkar spännande. Ta en kurs till att börja med. För det mesta brukar man halka in på det som passar :)

   Svara
  1. Retrolover

   Visst är det skönt att slippa det? Imorgon är måndag, vilken dag som helst, en härlig dag och en jobbdag. Kram!

   Svara
 2. Louise

  Fasiken vad rätt du har. Precis den här attityden jag jobbar på att få ut till folk med mitt skrivande.
  Välja sitt liv. Ta ansvar för sin situation. Skapa den typen av arbetssituation där man längtar till måndag morgon, även om vägen dit är lång och svår. Livet är för dyrbart för att genomlida tråkigt eller allt för påfrestande jobb, när jobbet ofta är en så stor del av vår vakna tid.

  Svara
 3. Sara

  Så himla klokt och sant inlägg :) har själv känt så och sedan snart 2 månader tillbaka började jag studera samtidigt som jag är kvar på mitt vanliga jobb, och nu är jag helt klart på rätt väg och har funnit något jag trivs med så längtar tills jag får ge mig ut på nya äventyr i arbetslivet och i helt ny bransch :)

  Svara
 4. retrobohem

  Håller verkligen med! När jag bodde i Stockholm jobbade jag på ett ställe där jag jobbade röven av mig. Men jag trivdes på alla sätt och vis! Valde tom att bo kvar pga jobbet när min man ville flytta. Sen flyttade jag och har nu kommit fram till att jag nog aldrig mer vill jobba så mycket och under sån press igen, inte för alla pengar i världen!
  Allt har sin tid. Och jag är bara 28.

  Svara
  1. Retrolover

   Känner igen det där, man ändrar sina prioriteringar efter ett tag och hälsan blir viktigast. Det är grymt!

   Svara
 5. CC

  Mycket klokt sagt!
  Jag är i det läget nu….
  Efter 20 år i samma bransch har jag idag börjat på nytt jobb inom HELT annat område. Får gå ner i lön, men får chansen innan det är ”för sent”. Känns toppen!
  Hoppas så mycket på detta jobbet!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>