Foglossning – hjälp finns!

”Sådär är det att vara gravid, det är bara att bita ihop”. 
”Du får säkert foglossning för att du inte har tränat rätt. Ut och spring så ska du se att det blir bättre”. 
”Sluta sjåpa dig, SÅ ont kan du väl ändå inte ha”. 
 
Foglossning är något som drabbar många gravida kvinnor. Det beror på en hormonell förändring som sker hos alla gravida, ligamenten runt bäckenet blir mer elastiska eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen. Vissa kvinnor märker knappt av detta, andra får det vi kallar foglossning. Foglossningen i sig är helt normal och ofarlig för barnet, men kan vara mycket smärtsam. 
 

Jag började få riktigt ont av min foglossning i vecka 22. Här är några av mina symptom:

 • svårt att gå 
 • svårt att ställa mig upp
 • ständig smärta i lår/höfter
Tack och lov hade jag en mamma som sa åt mig att söka hjälp. Tack och lov hade jag en barnmorska som rekommenderade en sjukgymnast till mig. Tack och lov träffade jag Martina på Gravidcoachen. Annars hade jag verkligen inte kunnat jobba längre än till max vecka 28, och absolut inte till vecka 37 som jag gjorde. 
 
Jag hade tur. Många gravida kvinnor får inte den vård de behöver, därför att kunskap saknas. Det har skrivits artiklar om detta, bland annat den här, som problematiserar vårdens okunskap om bäckensmärtor och även tar upp attityden ”sluta sjåpa dig” som finns hos vårdpersonal. 
 
 
Jag träffar Martina en gång i veckan, hon ger mig akupunktur, massage och däremellan gör jag rehabiliteringsövningar. Det är magiskt, varje gång jag går dit vaggar jag fram av smärta och när jag går därifrån så är jag märkbart bättre. Jag måste säga åt mig själv att inte gå fort för att det är en sådan skillnad. (Man ska inte gå fort med stora kliv för att det förvärrar foglossningen, så det där rådet om att springa…om jag hade följt det skulle jag varit sängliggande i en vecka). 
 
Ifall du har foglossning – sök hjälp. Ifall du känner någon annan som har det – berätta för dem att det finns hjälp. Martinas hemsida Gravidcoachen är ett hett tips för er som vill ha mer information. Det är viktigt att vi sprider den här kunskapen så att kvinnor slipper ha ont i onödan. 
 
Bilder: Pinterest
 
Translation: I suffered from severe pelvic girdle pain during my pregnancy, but found out I could get help to ease the pain. This is my story. 

8 reaktion på “Foglossning – hjälp finns!

 1. Emely Tuväng

  Japp.. har precis en sån härlig barnmorska som kör på stilen ”så farligt är det inte, det är något alla gravida kan få”.. Nu är den värsta foglossningen över iallafall och det är skönt..men hade ett par helvetesveckor med det. Tycker nästan det är värre att jag fick det nu eftersom jag inte fick det när jag gick med första barnet så man var liksom inte beredd eller visste hur ont det kan göra!

  Svara
  1. Retrolover

   Det är vanligt att det är värre när man väntar andra barnet. Helt sjukt dålig attityd av din barnmorska, men sånt beror ofta på okunskap som sagt. Kolla in Gravidcoachen.se som jag tipsar om, finns massor av övningar att göra själv ifall du skulle få ont igen.

   Svara
 2. MissC

  Ibland är det så tråkigt med dåliga attityder hos vårdpersonal :( har upplevt att det finns lite överallt i sjukvården….tråkigt helt enkelt!

  Svara
  1. Retrolover

   Tror inte det är unikt för vården tyvärr, men i just foglossnings-frågan är det riktigt tråkigt. Hoppas att vi kommer se en attitydförändring hos vårdpersonal där!

   Svara
 3. Volang-Linda

  Tack snälla för din kommentar och för länken hit. Ska gå till sjukgymnast i morgon och hoppas på att bli ordentligt hjälpt. Väldigt fint av dig! Kram

  Svara
 4. Pingback: Gravid i ett helvetesgap | Retrolover | Vintage, 50s och retro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>