Aktiebolaget Bebis

I vår lilla familj är vi två föräldrar med delad vårdnad. Delad vårdnad betyder för oss att vi delar på ansvaret. Vi har valt att jobba i skift i vårt lilla familjeföretag. Vissa nätter har jag huvudansvaret, andra har Kristofer ansvaret. Det innebär såklart inte att K ammar, (stackarn har ju inga bröst), men han gör allt annat: byter blöja, tröstar, rapar, ger närhet och trygghet. Det gör att den ena alltid har energi, istället för att det är två föräldrar med sömnbrist.

Samma sak gäller för oss på dagtid. K repar med sitt band 1-2 kvällar i veckan. Då har jag ansvaret. När K är hemma så passar jag på att ta en promenad, träna eller gör vad jag har lust med. Jag är sällan borta mer än två timmar ifall Leo skulle bli hungrig, men det gör hela skillnaden för mig. Jag får en paus och får vara mig själv för en stund – vilket gör att jag orkar vara en bättre mamma.

Det enda vi inte riktigt hinner med är varandra, men den tiden kommer när Leo är stor nog för barnvakt. Just nu vill vi vänta lite till med det tills han får lite fler rutiner, men där gör man såklart som man själv vill.

Anledningen till att jag berättar det här är för att folk reagerar så positivt på vår uppdelning. De tycker att K är helt grym. Och jag håller med!

K är en fantastisk pappa. Han är bra på att ge mig egentid. Och jag är precis lika duktig på att ge honom tid för sina intressen. Han går på fotboll, hänger med vänner och repar utan att jag känner mig bitter – för jag får ju min tid jag med. Aktiebolaget Bebis har två chefer med delat ansvar, och det funkar himla bra!

Translation: Click on the Google translate bar.

17 reaktion på “Aktiebolaget Bebis

 1. Bella

  Att dela på alla delar i föräldraskapet borde vara en självklarhet för alla par redan från start – amning är undantaget – man är ju faktiskt TVÅ personer som VALT att skaffa barn. :)

  Svara
  1. Retrolover

   Precis, i de fallen där man har delad vårdnad så tycker jag också att man borde dela på ansvaret :)

   Svara
 2. Cecilia | Färgglad hårdrockare

  Tvivlar inte alls på att han är en jättebra pappa, MEN tycker att det är lite trist att det ställs så jättemycket högre krav på mammor än pappor. Pappor är liksom bra om de bara är där ibland medan mammor nästan måste vara superhjältar för att folk inte ska kritisera. Nu har jag inga barn själv, men det är lite så jag upplevt det.

  Svara
  1. Retrolover

   Håller helt med! Papporna blir automatiskt en tillgång när de tar pappaledigt t ex, medan kvinnorna anses besvärliga. Hoppas att folks attityd förändras där, många är extremt glada över att K ska ta pappaledigt. Typ ”ÅÅÅH VAD FIN HAN ÄR”. Jag tycker faktiskt mest att det är lite förolämpande mot honom. Självklart vill han ju vara med sin knodd, eller hur?! Men det antas att killar inte ska vilja det och istället blir alla imponerade när någon vill. Diskrimineringen går liksom åt båda hållen.

   Svara
 3. Emely Tuväng

  Så gör vi med och jag tror vi ska vara glada att vi hittat så bra män, för detta är inte en självklarhet för många har jag förstått. Kram!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>