Guide: Åk tunnelbana som en 08:a

En enkel guide till de som alltid undrat hur man åker tunnelbana som en tvättäkta 08:a. 
 
1) Ha alltid din weirdo-meter på. Det vill säga ett öga öppet efter skummisar, flummare, kåta tafsare, alkisar, potentiella våldsmän och -kvinnor eller galna frikyrkliga tanter iklädda lakan. 
2) Om det ligger en tidning på platsen där du tänkte sitta: TA DIG I AKT. Ta först bort tidningen och inspektera platsen noga. Det kan vara någon som har kissat/spytt ner sätet varpå en snäll medpassagerare lagt en tidning över för att ”torka upp” (läs: dölja skiten). 
3) Om du knuffar till någon, säg ”oj”, le ursäktande eller mumla på sin höjd fram ett ”flåt”. Inga långa urskter, de kan tolkas som försök till samtal och då får varje stockholmare något panikartat i blicken. 
4) När vi ändå pratar om det: starta inga samtal med främlingar på tunnelbanan, stockholmaren får panikångest och tror direkt att du är en galen yxmördare. Undantaget är om det är helg, efter klockan 02:00 och du börjar samtalet med ”schkarume på efterfescht”. 
5) Om någon börjar spela gnällig fiol eller ostämt dragspel, klappa för guds skull inte händerna! Då slutar vederbörande nämligen aldrig att spela. Tack på förhand från en som är musikalisk. 
 
 
Translation: A short guide on how to ride the subway like someone who lives in Stockholm. 

10 reaktion på “Guide: Åk tunnelbana som en 08:a

 1. Britta Högström

  Hahahaha! Ja det där var en bra beskrivning. Är så glad över att bo i Lund där vi har en helt annnan kultur då vi möter främmande på stan eller på bussen.

  Svara
 2. Sofia

  Skrattade högt när jag läste punkt 5, det scenariot hände nämligen mig när jag var in till stan för några veckor sedan, dock var det inte fiol utan dragspel den gången! Jag har upplevt att det nästan bara räcker med att få ögonkontakt med ”musikern” för att de ska få eld i baken och spela för fulla muggar!
  P.S. Jättehärlig blogg, förresten!

  Svara
  1. Retrolover

   Hehe tack! Och JA de är sjukt glada för all uppmuntran, råkar man le vid fel tillfälle eller titta på dem så drar de igång. Det finns få saker som jag ogillar mer än ostämda dragspel haha.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>