Jag är en ”dålig mamma”

Är det något som man inte längre kan ta för givet när man får barn så är det egentid. Ifall man, som jag, valt att amma så är man också matkällan. För mig krävs det därför mycket planering ifall jag ska få lite tid för mig själv. Bebis ska helst vara både nyammad, sova och ha en bra-i-magen-dag. 
 
Men för mig har det ändå alltid varit självklart att jag ska få mina pauser. Någon timme här och där när jag hämtar kraft, energi och inspiration. Därför blir jag lite störd när jag läser detta kommentarsfält. Flera föräldrar där ute verkar tro att det bara är mamman som gäller för barnet. Och om man som kvinna har skaffat barn är det alltså bara att ge upp alla krav på egentid, eget liv och egna intressen. Att man oftast är två som väljer att skaffa barn tänker de inte på. (Och ingen anklagar någonsin farsorna! Ingen säger ”åh vilken dålig pappa som vill gå på fotboll själv och lämna sitt barn”.)
 
Enligt dessa mått mätt är jag alltså en dålig mamma. Nåja. De får tycka så om de vill, men jag tror snarare att en förälder som ger upp sin egentid blir en trött, deppig och bitter förälder i längden. Fast vad vet jag? Jag talar ju inte för alla, utan bara för mig själv. Precis som de där som kommenterar egentligen bara talar för sig själva. För alla är ju olika som föräldrar på samma sätt som människor är olika. 
 
Jag vet bara att den dagen jag slutar att åka till Beyond Retro för att prova klänningar, slutar träna, slutar sätta mig ensam på en parkbänk med en kopp kaffe – den dagen jag ger upp all egentid, mina intressen och bara blir ”mamma” – den dagen gör jag Leo en stor otjänst. 
 
 
Bild från idag när jag åkte hemifrån i en timme och provade klänningar på Beyond Retro. 
 
Translation: Click on the Google Translate bar in the menu. 

15 reaktion på “Jag är en ”dålig mamma”

 1. Carro

  Hejja!! Så himla bra skrivet! Och jag håller med dig. Har 18 dagar kvar till bf och folk blir chockade där jag berättar att jag kommer vilja ha egen tid och inte bara vara mamma 24/7. Skönt å se att det finns fler än jag som tänker i samma banor!

  Svara
  1. Retrolover

   Ja det var därför det kändes så viktigt att skriva detta! Alla vill inte bara vara mammor 24/7, men det betyder verkligen inte att man inte älskar sin knodd. Det betyder bara att man inte vill ge upp sig själv samtidigt, för att man känner sig själv och vet att man då bara skulle göra knodden en otjänst. Personligen skulle jag bara bli bitter, deppig och i längden en sämre mamma av att vara med mitt barn 24/7.

   Svara
 2. Emma

  Kan inte annat än hålla med! Vet du? Jag ser fram emot när jag har min första egentid. Kanske en timme i helgen. Då kanske jag och mamma ska ut och rida så får morbror Emil va barnvakt. Sen så ser jag fram emot den kvällen jag ska träffa lite kompisar och ha kul. Den dagen jag kan gå till frisören. Och så vidare. Då är väl jag också en dålig mamma. :’( Men faktum är att jag tror Stella skulle må bra av att ”slippa” mig lite nån gång då och då eftersom vi är med varandra 24/7.

  Svara
  1. Retrolover

   Emma, du är inte en dålig mamma. Det var därför jag skrev inlägget, för att visa på att alla är olika. DU ÄR JU BANNEMEJ ENSAMSTÅENDE MORSA. Förstår du vilken respekt jag har för dig efter att ha blivit förälder själv? Vi är ju två medan du är helt själv. Att du orkar att vara en sån fantastisk mamma som du är – det är otroligt. Låt ingen säga något annat. Du är grym. Och självklart ska du ha egentid, det mår nog både du och i längden Stella bra av. Puss!

   Svara
  1. Retrolover

   Ja att de orkar… Tror det handlar om att de inte förstår att man inte vill ha det på samma sätt som dem. Och det känns så jäkla tråkigt!

   Svara
  1. Retrolover

   Ja så känner jag också, men alla känner ju inte samma, och det är helt okej. Men att du och jag skulle vara dåliga föräldrar för att vi vill vara mer än ”bara mamma”? Aldrig i livet. Kram!

   Svara
 3. Elsa

  Fast nu måste jag få inflika med en liten parentes.
  Jag har flera i min omgivning som VILL vara ”bara” mamma, dom har inte det där behovet av att få utlopp för jaget medans barnen är små.
  Jag tycker det är viktigt att man gör det som känns rätt för en själv!
  Personligen hade jag mycket mer behov av egentid med första barnet, med nr 2 dröjde det längre innan jag kände suget efter att bara få vara jag.
  Som i så många andra frågor finns det inget rätt och fel tycker jag, man ska helt enkelt göra det man själv mår bra av och inte vad som förväntas av alla andra!!!
  Kram på dig du fina!

  Svara
  1. Retrolover

   Exakt, det var därför jag skrev ”Jag talar ju inte för alla, utan bara för mig själv. Precis som de där som kommenterar egentligen bara talar för sig själva. För alla är ju olika som föräldrar på samma sätt som människor är olika.” Jag har inga åsikter om hur folk väljer att vara föräldrar, för alla har olika behov. Det jag reagerar på är att när jag gör mitt val, vilket är att inte ”bara” vara mamma, så anser vissa att jag är en dålig mamma. Därför skrev jag inlägget för att visa att det finns två olika synsätt på det hela. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bara vara med min knodd t ex, men det kändes helt rätt för dig med första barnet. Och det är helt okej såklart! Tur att vi alla är olika, livet skulle bli tråkigt annars. Kram!

   Svara
 4. Emma

  Ooh, sorry. Det blev nog lite luddigt. Enligt ”dom” så är jag en dålig för att jag vill ha egentid. Men inte enligt mig själv. Man måste väl få ha ett liv även om man har barn tycker man. Haha. Tack för ditt svar iallafall. <3

  Svara
  1. Retrolover

   Ja eller hur! Ibland känns det som att man känner varandra, har du tänkt på att vi började prata för över 1,5 år sedan? Vi borde verkligen fika någon dag, vore så kul!

   Svara
 5. Josephine

  Jättebra skrivet! Skulle inte jag få någon egentid skulle jag bli galen. Har alltid varit lite av en ensamvarg så det är ju en gigantisk omställning att leva med en 9-månaders vilde helt plötsligt. Dock gör jag inte så mycket när jag får min tid, jag sitter mest hemma för mig själv och njuter av att kunna dricka upp en hel kopp kaffe i lugn och ro haha ;) kram på dig!

  Svara
  1. Retrolover

   Åh jag är också en ensamvarg innerst inne! Haha känner igen det där med att få dricka upp kaffet i lugn och ro, vår lilla kille har magproblem så att äta en hel måltid utan skrik = LYX! Kram på dig :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>