Highschool-filmer jag hatälskar

Om det är något jag har hatälskat sedan 90-talet är det highschool-filmer. Det är en enda sak som kännetecknar genren: filmen är amerikansk och utspelas på highschool. Många highschool-filmer som jag älskade när jag var yngre håller tyvärr inte. Troligtvis för att jag har fått ett par genusglasögon, utvecklat min filmsmak och för att de faktiskt inte var bra…egentligen. Riktigt dåliga är nog närmare sanningen faktiskt. 
 
Här kommer därför två listor på highschool-filmer, en bra och en dålig. Jag har dock valt att ta bort alla highschool-filmer i kategorierna skräck (Carrie), drama (Virgin Suicides, Juno) och rena komedier (Napoleon Dynamite). Istället har jag bara kvar klassiska ”chick flick på high school”-filmer så det blir enkelt att jämföra dem. 
 
 
Highschool-filmer som är bra: 
 

 
Clueless – filmen från 90-talet som myntade uttrycket ”whatever”, satte Alicia Silverstone på kartan och fick mig att drömma våta drömmar om en walk-in-closet som gav automatiska klädval på morgonen. 
 
 
The Breakfast Club – klassikern från 80-talet som fortfarande anses vara en av de bästa inom highschool-genren. Har du råkat missa filmen så borde du se den. Nu. 
 
 
10 orsaker att hata dig – smart, rolig samt innehåller en sjungande Heath Ledger. 
 
 
Easy A – Emma Stones karaktär är utmanande, rapp i käften och tar inte skit från någon. 
 
 
Cry-Baby – Ett måste för alla som gillar rockabilly, Johnny Depp och highschool-filmer överlag. 
 
 
Highschool-filmer som är ruskigt dåliga:
 
 
She’s all that – hurihelvete jag kunde gilla en film där hela manuset stinker män-som-hatar-kvinnor är för mig obegripligt idag. 
 
 
Never been kissed – Drew Barrymore spelar en töntig journalist som går undercover som highschool-elev och blir cool. Jepp. Klyschigare film får man leta efter. 
 
 
Drive me crazy – varför älskade alla Sabrina Tonårshäxan egentligen? Här är hon huvudrollen i en av highschool-filmgenrens kanske löjligaste filmer. Med den löjligaste titeln.  
 
 
Bring it on – I can’t even bring myself att se om filmen. Så hopplöst dålig är den.
 
 
Grease 2 – Jag älskade Grease 2 när jag såg den, men idag är det ofattbart. Den är ju brutaldålig! Till och med låtarna är ruskigt dåliga, minns särskilt ”Reproduction” och ”Cool rider”. Filmens enda behållning är såklart de fina 50-talskläderna som alltid lyckas göra mig knäsvag. 
 
Translation: Highschool-movies I love and hate. For a full translation, click on the Google translate bar in the menu.

9 reaktion på “Highschool-filmer jag hatälskar

 1. Candy Dollheart

  Oooh så himla bra filmer det där är! Easy A är verkligen ett bra tillskott på high school-filmer tycker jag också:)

  Sv: Ja det är så himla knäppt, när man verkligen VILL bara ta det lugnt och njuta av ledighet så istället …kaos. Mm att försöka pyssla om sig själv mitt i allt och försöka fokusera på det är nog faktiskt det bästa, samt att komma ihåg att det lugnar snart ner sig även om det inte känns så just för tillfället;)

  Svara
  1. Retrolover

   Har sett och den kom nästan med på listan! Meeeeen den är ju inte romantisk chick-flick så därför hamnade den inte i inlägget.

   Svara
 2. Madde

  Men åh älskar varenda en av filmerna på bra-listan! Särskilt Cry Baby som har en speciell plats i mitt hjärta :)
  Har själv en hat-kärlek till såna här filmer som egentligen inte har så mycket att komma med men ändå har en skön känsla…både high-school och college-filmer. Tror att det är så himla skönt att man bara kan koppla ur hjärnan en sväng när man tittar på en sån här film, inte tänka – bara vara :)

  Svara
 3. BabyStrange

  Typ alla mina koppla av-filmer på bralistan. Men Easy A lämnade sur eftersmak. Det kändes verkligen att alla som hånade hade fel – bara för att hon EGENTLIGEN var oskuld. Annars hade det varit helt i sin ordning.

  Svara
  1. Retrolover

   Fast nä, jag håller inte riktigt med. Visst är den lite amerikansk oskulds-glorifierande. Men när hon på slutet säger att hon kanske ska ligga med den där killen om fem minuter, en vecka eller bröllopsnatten – men att när är nobody’s business – då tycker jag det räddar sig själv lite. Där finns det liksom fortfarande en känsla av att om jag har sex så ska du skita i det.

   Svara
 4. Emma

  Haha. Jag tyckte Bring it on va skit bra när jag va yngre. Men jag är inte känd för min bra filmsmak har jag hört. ;)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>