Sminka vintage-ögonbryn á la 50-tal

Fick en fråga av en läsare hur jag fixar mina ögonbryn, så här kommer en liten guide! 
 
 
Först en bild som kort visar hur ögonbrynen såg ut under ett par viktiga årtionden. 
 
 
Ni kan ju enkelt se vilket årtionde jag inspireras av. Under 90-talet så plockade jag tyvärr sönder mina ögonbryn (som många andra kanske också gjorde). Sedan var det en lång resa tillbaka. Det tog faktiskt flera år att få något slags form på dem och de blir fortfarande stadigt bättre hela tiden. 
 
 
Osminkade så ser de fortfarande ganska tunna ut som ni ser. Min frisör Retroella hjälpte mig i vintras med att få till en ännu bättre form på dem och om de fortsätter växa till sig så kommer jag snart att bli helnöjd. 
 
Det här är produkterna jag använder:
 
 
Eyebrow Fix H&M, ögonbrynspenna Make Up Store, ögonbrynsborste H&M, pennvässare Åhléns och ögonbrynsskugga Make Up Store. 
 
Då börjar vi! 
 
Steg 1 – formen
 
Först vill vi hitta en schysst 50-talsform på ögonbrynen. Ögonbrynsformen vi letar efter kallas för måsvinge, eftersom den ser ut lite som en utbredd vinge ovanför ögat. Såhär gör du för att hitta rätt form. 
 
 
Lägg din ögonbrynspenna längs med näsan för att se ungefär vart ditt ögonbryn ska börja någonstans. Här får man bestämma lite själv – jag tycker det kan vara snyggt med ögonbryn som sitter lite tätare ibland. Se vad din ansiktsform tillåter! 
 
 
Lägg sedan pennan diagonalt via näsan till punkten där ögonbrynet ska vara som högst. Du ska gå via pupillen. Den punkten kommer att vara själva spetsen på ”måsvingen” i äkta 50-talsstil. 
 
 
Här är ett steg som jag hoppade över i flera år – men jag lärde mig till slut. Korta ögonbryn ramar inte in ansiktet lika bra enligt mig. Här behöver mina bryn fortfarande växa till sig så jag får fylla i lite utanför min naturliga form. 
Det du gör är att du lägger pennan från näsvingen via ögonkanten upp till ögonbrynet. Där är din slutpunkt för ögonbrynet. 
 
Steg 2 – fyll i formen
 
Nu när du har avgjort hur din form ska vara är det bara att markera med en ögonbrynspenna. Jag brukar sätta en prick på startstället, slutstället och där högsta punkten ska vara. 
 
 
Sedan är det bara att fylla i. Kom ihåg att alltid använda en nyvässad penna så du verkligen kan se gränserna för ditt ögonbryn. Det gör inget om ögonbrynen blir lite väl skarpa i det här skedet, det kan du sudda senare. Hellre sudda senare än att fylla i en slarvig och suddig form från början. 
 
 
Glöm inte att kolla av så ditt ena ögonbryn inte sitter en halvmeter över det andra också. Har gjort det misstaget och man ser ständigt förvånad ut. Haha! 
 
 
Plocka sedan alla strån som hamnar utanför formen du nu har fyllt i. Inget plock innan steg 2 är avslutat – hett tips. Ifall några strån sticker ut från formen kan du faktiskt använda en nagelsax och klippa dem så slipper du plocka strån i onödan. 
 
Steg 3 – valfritt
 
Steg 3 är valfritt och bara för dig som – liksom mig – nördar ner dig fullständigt i ögonbryn ibland. Steg 1-2 använder jag till vardags, men för tillfällen när jag vill ha det lilla extra gör jag steg 3 också. (Sådana tillfällen är exempelvis plåtningar, events eller när jag bara behöver muntra upp mig själv med ett par skitsnygga ögonbryn). 
 
Det jag gör då är att använda ögonbrynsfixet för att lägga alla strån tillrätta. 
 
 
När jag gör det så upptäcker jag exakt vart jag behöver applicera skuggan som jag kommer använda i nästa moment. Se bilden så ser du vart jag menar – alla ställen där det känns lite för ”luftigt” mellan stråna. 
 
 
Sista steget är att använda brynskuggan. Min Tribrow Color från Make Up Store har tre nyanser som man kan blanda. Till exempel så behövs inte samma mörka skugga på de partier som redan är mörka, och tvärtom. Testa dig fram! 
 
 
(Haha älskar att den här bilden ser ut som en halvtöntig produktbild från 80-talet).
 
Jag använder sedan den halvspetsiga penseln och fyller i ögonbrynen med brynskugga. Den andra sidan har en mjuk borste som jag sedan använder för att sudda lite för skarpa kanter. Jag fortsätter tills jag blir nöjd!
 
 
Färdig! Och nöjd med resultatet. 
Vad tycker ni om min guide? Om ni gillar – kommentera så kanske jag lägger upp fler guider i framtiden.
 
 
Det är förresten alltid ett tips, ifall ingen kommenterar så tröttnar man som bloggare tyvärr. Så kommentera på ni som vill och orkar! Jag kanske inte alltid svarar, men jag läser alla och blir lika glad varje gång.
 
Puss på er!
 
Translation: A vintage eyebrow make-up tutorial. Click on the Google translate bar in the menu for a full translation!

28 reaktion på “Sminka vintage-ögonbryn á la 50-tal

 1. Rebecca

  Jättebra guide, ska testa! Försöker med mina men de blir olika varje dag haha, troligtvis eftersom jag inte följer något som helst mönster :p

  Var förresten på Silvetto på söder igår efter ditt tips så visste jag också att jag kunde be dem öppna för barnvagn för den där trappam var ju inte bred alltså :D

  Svara
  1. Retrolover

   Vad kul att du var på Sivletto med barnvagnen! :) Varje gång jag är där så blir jag helt överväldigad för att de är så himla trevliga och kommer och öppnar och allt sånt. Bästa butikssäljarna i stan!

   Svara
 2. Nathalie

  Intressanta tips! Ska försöka mig på din guide, jag gjorde precis som du när jag var yngre och hade bara några streck till ögonbryn. Det ångrar man nu, men de växer ut :) Kram

  Svara
 3. sara

  Det var en jättebra guide Johanna :)
  Har också funderat på att få lite hjälp att Retroella, delvis för att mina ögonbryn växer i olika höjd naturligt – så jag ser lite sne ut tycker jag, haha :P

  Svara
 4. Amanda

  Kanon ju:) jag är blond naturligt men färgar håret rödbrunt, å därmed är även brynenljusa, å nu på sommaren så är dom kritvita! Så jag måste fylla i dom varje dag.. tipset på formen kommer jag helt klart använda:) kram

  Svara
 5. Matilda

  Har aldrig fått till mina ögonbryn bra men har aldrig orkat bry mig om att leta upp nånstans hur man gör, tack för att du gjorde en guide. Du räddade min vecka!
  För övrigt så älskar jag din blogg.
  Puss

  Svara
 6. sandra - blivande 3 barns mamma <3

  Kanon bra tips!!!! Det tackar jag som behöver fixa till bryna ännu en gång. varför slarvar man i mellan åt?

  Va spännande du gjorde med brynen från olika årtionden. Va det har ändrats egentligen genom åren. Och nu 2013 kan man ha dem hur som helst och ändå passa in med alla :)

  Ha en super bra dag!!!

  Svara
 7. Sofia

  Jättebra sminktips! Mera sådant, det är väldigt inspirerande. :D Och dessutom gillar jag din bogg skarpt.

  Svara
 8. Johanna

  Tack för en bra tut, den ska jag använda mig av fram över. Behöver verkligen få ordning på mina ögonbryn.
  Ser fram emot fler tut:s i framtiden.

  Svara
 9. Emma

  Riktigt bra beskrivning :) och himla bra blogg som jag precis hittat till!! Ditt hår är så snyggt!!!

  Svara
 10. Karin

  Har aldrig plockat brynen men vill nu ha 50-talsstuk till en rockabillyfest. Ditt tips om hur man hittar formen var jättebra!

  Svara
 11. Pingback: Smink - alla mina guider | Retrolover | Vintage, 50s och retro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>