Det heter väl barnrum?

Vi ska göra om klädkammaren till ett litet krypin för Leo. Därför har jag surfat en inredningssajt efter inspiration, och för varje klick har jag blivit mer och mer förvirrad. Jag hade nämligen ingen aning om hur viktigt det här med kön, färger och barnrum var. 
 
Exempel ett:
Åh vilken osis, nu blir jag tvungen att byta den randiga tapeten eftersom den har en rosa rand. Den är ju grön-vit-blå-rosa. Det går ju inte nu när jag har fått en liten kille! Men titta vad jag hittade, en ny randig tapet som är grön-vit-blå-rööööd. Det funkar ju jättebra till min son! Den ser exakt likadan ut, men den är inte rosa som tur är. 
 
Exempel två:
Vad underbart att det tredje barnet kom och visade sig vara en flicka, då kan ju båda flickorna dela rum och så får man balla ur ordentligt och göra det flickigt och rosa! Innan fick ju flickan dela med pojken och då var man ju tvungen att anpassa lite, men nu kan man göra prinsess-tema! 
 
Exempel tre: 
Alla som döper sina album efter kön.”Det här är ett typiskt pojkrum” eller ”kolla mitt söta flickrum”. Själv trodde jag att rummet som barnet bor i kallas barnrum, sovrum eller varför inte lekrum. Jag och Kristofer skulle ju till exempel aldrig kalla vårt sovrum för ett mankvinnorum. 
 
Varför är det så viktigt med färger och kön i banrum? Hela vår lägenhet har massor av färger, bland annat rosa som är en av mina favoritfärger när det kommer till inredning. Kristofer har aldrig klagat och sagt ”men rosa är ju en TJEJFÄRG”. För rosa är väl en färg som alla andra? Och självklart kommer Leos rum också att innehålla rosa möbler och kuddar. Annat vore ju bara tråkigt eftersom det är en så fin färg. 
 
Jag kommer dessutom aldrig att kalla Leos rum för ett ”pojkrum”. Det heter väl ändå barnrum?
 
 
Translation: Click on the Google translate bar. 

18 reaktion på “Det heter väl barnrum?

 1. Sofia

  Håller med dig om att det är tråkigt att könet på barnet ska styra såg mycket när det kommer till vissa personer. Många säger till exempel att blå är en ”pojkfärg”, men ändå är blå min favoritfärg – och är också bakgrundsfärgen i min blogg. Och varför skulle inte rosa fungera i en pojkes rum? Undrar när det bestämdes egentligen.

  Pojkrum och flickrum är dock vanliga benämningar, dock kopplar jag orden till rummet man hade innan man flyttade hemifrån. Det är i alla fall så jag använder ordet. Mitt ”Flickrum” hemma hos mamma och pappa.

  Svara
  1. Retrolover

   Tycker också blått är en snygg färg som inte har någon könsbestämmelse! Bara för att man använder termerna pojk- och flickrum så tycker jag inte att man måste fortsätta med det. Det är en utagerad term enligt mig, det heter ju barnrum eller barndomsrum, och könet har mindre betydelse. Men fattar vad du menar, att det heter så traditionellt! :)

   Svara
 2. Candy Dollheart

  Ja, jag håller med dig såklart. Märkligt synsätt det där…

  Sv: Hahaha det är de små sakerna i livet som gör det;)
  Ja, jag kan tänka mig det ang amning.. Kanske känns jättenaturligt när man väl sitter där med en liten bäbis i famnen:)
  More mails to come:D

  Svara
 3. Anonym

  Å jag blir nästan arg. Sånt där trams befäster ju bara könsskillnaderna och man och kvinnorollerna. Samma med såna som inte kan tänka utanför detta när det kommer barn kläderna. Jag köper ofta neutrala leksaker och kläder till andras barn och skulle aldrig göra annat för mina egna framtida barn. Heja dig!!
  Superfin och inspirerande blogg. klickar in flera gånger om dagen.

  Svara
 4. Anna

  Färger är lärande för barn och de barn som dagligen har en massa härliga färger runt sig har lättare för att lära sig namn på dessa och skilja på färger. Färger påverkar även humöret, de flesta känner väl igen sig på att man blir glad av vissa färger och starka färger? Även så för barn, helt rätt att strunta i allt med pojk- och flickfärger och istället inkludera alla färger :)

  Svara
 5. Emma

  Oops. Jag kommer gå emot strömmen. :p Stella har massa rosa på möbler, leksaker och kläder. Nästan inga ”killfärger” just för att jag är av ”den gamla skolan” och vill att min tjej ska ha rosa och sånt.

  Sorry alla som blir sura. ;)

  Svara
  1. Retrolover

   Fast…ingen blir väl sur på dig för att du vill klä din tjej i rosa? Det är ju ditt barn och du bestämmer. Det jag tycker är mest tråkigt är när folk av ”den gamla skolan” vill förbjuda killar att ha rosa. Jag vill att Leo ska få välja själv när han blir så stor, därför tycker jag det är himla tråkigt att en sån fin färg som rosa bara ska vara till för tjejerna. Och dessutom så tycker JAG om rosa så då blir det nog en del rosa i barnrummet. Och jag gissar att även om du är av ”den gamla skolan” så kommer du väl inte tvinga Stella att ha rosa om hon säger att hon avskyr det när hon blir äldre va? :)

   Svara
 6. Emma

  Finns en hel del som kan bli sura för sånt. ;)
  Nej då. Skulle aldrig tvinga henne till nått som hon inte vill. Men nu när jag kan bestämma blir det rosa och absolut inte Hello F Kitty! Haha. Bara för det kommer hon väl bara ha den där katten när hon blir större. ;)

  Svara
  1. Retrolover

   Haha så är det säkert! Och Leo blir säkert helt hooked på vapen bara för att jag är pacifist och inte vill att han ska leka med sånt… MEN det är ju jag som bestämmer, så han kommer inte få några plast-k-pistar och springa runt och skrika pang pang.

   Svara
 7. pernillanordhstaff

  Hej!! Det heter absolut barnrum. Kolla mina bilder på instagram.. min son Rex har svart, vitt turkos och rosa rum! :-)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>