Skåne i mitt hjärta, del 2

Det kom en dag när himlen lyste grå över oss på Västkusten. Då passade jag, min ena syster Camilla, hennes kompis Jenny och Kristofer på att ta färjan över sundet från Helsingborg till Helsingör. Där har vi några saker som man bara måste göra. Traditioner som jag och mina systrar har gjort nästan varje sommar under vår uppväxt. 
 
 
Helsingör visade sig vara soligt. Molnen hängde tunga över Sverige, men vi fick en riktigt fin dag i Danmark. 
 
 
Tradition 1: Äta rö pölse me brö. Jag som svor tidigare i år på att jag aldrig skulle äta en till korv gick emot mitt beslut och följde traditionen. 
Vi satte oss på en uteservering och njöt. 
 
 
Jenny och Camilla. 
 
 
Jag och Kristofer. Två lite småtrötta småbarnsföräldrar. 
 
Den röda korven! 
 
 
Sedan promenerade vi vidare. Tills vi hittade tradition 2 – Bamseglassen. Bamseglassen består traditionellt av två-tre kulor glass, mjukglass ovanpå, grädde och sylt till det och så en upp-och-ner-vänd chokladboll högst upp. Kan avslöja att man blir rätt så mätt på en Bamseglass.  
 
Vi stannade vid Selmas is. Det såg ut lite som Pippi Långstrump där inne. Det vill säga himla fint, med rödrandiga tapeter, polkagrisar och strössel i burkar. Älskar sånt! 
 
 
 
Och glassen gick inte av för hackor heller. Fast vi fick ingen sylt och grädde den här gången. 
 
 
Vi bara tryckte i oss alltihop. 
 
 
Nästan allt. Jag orkade inte hela tyvärr. Fick slänga. Men nästa år, då kanske jag orkar! 

 
 
Sedan köpte jag en burk från TGR som jag bara föll handlöst för. Billigare i Danmark än i Sverige. Behöver jag verkligen fler burkar? Svaret är förstås att jag alltid behöver fler burkar. 
 
 
Det började mulna på, så då tog vi färjan hem igen. När vi kom fram till Helsingborg så regnade det fortfarande i skurar, men under ett uppehåll så knäppte jag en bild på Dunkerska.
 
Det är helt otroligt när jag tänker på hamnområdet i Helsingborg, hur mycket som byggts där sedan jag flyttade därifrån. Så fint överallt! Tyvärr så var det här den enda visiten vi hann med till Helsingborg så jag får helt enkelt göra en Helsingborg-special en annan gång. 
 
Puss! 
 
 
Translation: On a rainy day in Skåne, Sweden we went to Helsingör in Denmark! 

8 reaktion på “Skåne i mitt hjärta, del 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>