Sminkguide: Hur jag lägger min bas!

 
 
Här kommer ett önskat inlägg om hur jag lägger min bas. Det här är något jag väldigt sällan gör. För finns det något tråkigare? Det kan närmast likna med att spackla en vägg, och alla vet ju att grundjobbet är det tråkigaste. Det är liksom den roliga färgpaletten som kommer senare som man vill åt, men utan en bra bas – ingen bra sminkning. Tyvärr. 
 
 
1. Fukt
 
Innan jag börjar så är jag noga med att återfukta, eftersom torra partier annars drar åt sig all fukt i sminket och då hamnar underlaget i flagnande sjok. Mindre snyggt. Så först slänger jag på massvis med fuktcréme. Och lite kaffe på det! 
 
 
2. Bas
 
Min foundation heter Liquid foundation och är från Make Up Store. Jag tycker den är bra eftersom jag kan välja hur tunn eller tjock jag vill ha den. Inför en plåtning med fotograf så lägger jag på löjligt mycket foundation, eftersom det blir bäst på bild, medan jag bara lägger ett tunnt lager till fest. (Om jag orkar sminka basen alls det vill säga). 
 
 
Alla gör olika, men jag gillar att arbeta med händerna när det kommer till basen. Jag tycker helt enkelt att jag arbetar in min foundation bäst i huden med fingrarna. Ifall du inte vill använda händerna kan du använda en skumapplikator. En sådan kan du köpa billigt på exempelvis H&M. 
 
 
3. Neutralisera
 
Som nybliven morsa så behöver jag massvis med concealer för att dölja sömnbristen. Jag har inte hittat någon concealer som jag är riktigt nöjd med, men den jag använder heter Cover All Mix och är från Make Up Store. 
 
En MakeUp-artist berättade nyligen det bästa knepet för mig när det gäller concealern. Hon sa att det inte alls är rosa som ska dölja de blåa partierna under ögonen, utan snarare en persikofärgad nyans. Den rätta nyansen får jag till genom att blanda den rosa och den gula i Cover All Mixen. Voila! 
 
 
Jag använder sedan den gula färgen på alla röda partierna i mitt ansikte, exempelvis runt näsvingarna. Det gula neutraliserar det röda. 
 
4. Ljus
 
 
Att sminka är att se sitt ansikte som en färgpalett. Man kan enkelt välja vad man vill göra ljusare och mörkare på paletten/ansiktet. Jag använder den ljusa concealern från Cover All-mixen för att göra vissa partier i mitt ansikte ljusare än andra. 
 
 
Jag har lagt en ljusare skugga längs näsan, ovanför munnen och mitt på hakan. En highlighter gör samma jobb men kostar lite extra, och blir mer skimrig än jag vill ha den. Jag gillar matta färger när det kommer till basen. 
 
 
Sedan lägger jag även en concealer under ögonen som är ljusreflekterande. Den fungerar helt enkelt lite som en highlighter och gör att partierna under ögonen upplevs som ljusare. 
 
 
Concealern jag använder där heter Touche Eclat och är från YSL. Alla MakeUp-artister älskar denna concealer, men även om jag är nöjd så är jag inte 400-kronors nöjd. 
 
5. Skugga
 
Efter att jag har ljusat upp de delarna av ansiktet/paletten som jag vill göra ljusare så skuggar jag även de delar jag vill ha mörkare. Detta görs enkelt med hjälp av ett solpuder i en eller ett par nyanser mörkare än din egen hudton. 
 
 
Det jag använder är från Isadora och heter Bronzing Powder. Jag brukar skugga sidorna om näsan för att göra att näsan ser smalare ut, hela haklinjen för att få den att framträda mer samt under kindbenen. 
 
 
Mitt kanske bästa fototips här är att lägga massor av mörk skugga på dubbelhakan så den inte syns! Eller, den syns fortfarande såklart, men inte lika tydligt. Och det gör fotografens jobb enklare också eftersom skuggorna lättare döljer dubbelhakan = mindre retuschering! 
 
 
Skuggor och ljusdagrar lagda! Jag avslutar med lite puder över hela ansiktet för att fixera och ta bort glansiga partier. Använder Oil Control Compact Powder från Isadora som fungerar riktigt bra för att göra basen så matt som möjligt. 
 
6. Rouge
 
Till vardags använder jag ofta ett rött läppstift som jag smetar ut, (budget-tips, plus att cremerouge fastnar bättre än puderrouge) men om jag har foundation så sitter puderrouge väldigt bra. Jag älskar rosiga kinder och lägger alltid på för mycket rouge. Men av någon anledning så försvinner rouget in i min hud och så ser jag blek ut igen, så därför är det alltid bra med more is more för min del. 
 
 
7. Ögonbryn. 
 
Här kan ni läsa en utförlig guide om hur jag lägger mina ögonbryn. När du har gjort detta steg så är basen klar. 

 
 
Sedan är det bara att applicera mascara och läppstift. Men det tar vi kanske en annan gång! 
 
 
Om ni gillar och vill ha fler guider, kommentera! Då blir jag så himla glad. Och så får jag orken att göra ett nytt inlägg, det här tog x antal timmar att skriva nämligen. Puss! 
 
Translation: How I apply my make up base. Click on the Google translate bar in the menu. 

23 reaktion på “Sminkguide: Hur jag lägger min bas!

  1. Retrolover

   När jag flagar så brukar det också vara för att jag inte har peelat på länge, alltså skrubbat bort döda hudceller. Köp en peelingcreme från Apoteket (inte dyrt) eller kör loss med en handduk på fuktig hud. Sedan är min hud inte alls känslig, så jag kan använda vilken fuktcréme som helst bara jag peelar då och då. Har dock hört att Niveas blåa är riktigt bra och inte innehåller massor med skit. Ifall du är riktigt torr kan det vara en idé att köra en ansiktsmask som tillför massor med fukt.

   Svara
 1. Kim

  Gärna en guide om cat eyes, jag är helt värdelös på det, det blir bara kladdigt och fult. Och en om snabba/enkla 50-talsfrisyrer. Men två knoddar, 3 år resp 3 mån, har man rätt dåligt om tid i badrummet…

  Svara
  1. Retrolover

   Absolut! Haha vet precis vad du menar med dåligt om tid i badrummet. Har du sett hur jag får till min ”swirl”? Guiden finns under ”smink och frisyrer”.

   Svara
 2. Hanna

  Åh jag önskar jag orkade sminka mig mer, men för mig blir det en fuktighetscreme och BB cream från L’Oréal. Eyeliner och mascara.

  Svara
 3. Linn

  Vilken bra guide. Visst är det träligt med basen jag orkar ofta bara med mascara och rouge. Men egentligen tycker jag det snyggaste och vackraste är en bra bas som ser ut som om man inte sminkat sig och sen rouge. Så ser man så fräsch och och pigg ut. Du är fantastiskt vacker bata med basen på. Och utan också. :)

  Svara
 4. Johanna

  Toppen bra tips, är väldigt dålig på att lägga bas när jag sminkar mig. Känner mig alltid så spacklad när jag kör hela kitet.

  Svara
 5. Rebecca

  Tyckte verkligen den här guiden var jättebra! igår testade jag lite med det här ljusa längst näsan och så, använder samma från MUS. Frågan som återstår är ju såklart EXAKT vilken röd använder du på läpparna!? Märke, färg, läppenna?! :D

  Svara
 6. Joni

  Alltså du är fucking devine! Och suveräna tips pga jag är helt jävla clueless när det kommer till att smink. Den här boxarnäsan plus kraftfulla hakan kommer lätt få sig en tur med skuggning. Du är asum! Kul att ses imorgon.
  Kram!

  Svara
 7. Pingback: Smink - alla mina guider | Retrolover | Vintage, 50s och retro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>