Dag 16 – Något jag skäms över

Det fanns en tid när jag gick runt och skämdes jämt och ständigt. Jag hade en lång lista över saker jag skämdes för, allt från inbillade skavanker till jobbiga händelser. Jag var en (minst sagt) väldigt strulig tonåring, och har behandlat både tidigare pojkvänner och vänner på sätt som jag absolut inte tycker är okej. 
 
Det kändes som att jag bar på en tung ryggsäck full av konsekvenser av mitt struliga levnadssätt och ångest över mitt utseende. Jag hade intalat mig själv i flera år att bara jag slutade trampa folk på tårna, plötsligt fick ett perfekt utseende och aldrig hade dåliga dagar, då skulle jag tycka om mig själv. 
 
En dag så insåg jag hur ohållbart det var. Jag kunde inte ta tillbaka de dumma sakerna jag hade gjort. Jag skulle heller aldrig bli ”perfekt” rent utseendemässigt. Och vem bestämmer vad som är perfekt egentligen? Uppenbarligen så hade jag bestämt att jag inte var perfekt, men då kunde jag ju bestämma att jag var det istället! Fast idag så använder jag faktiskt inte det ordet för att det är ett ointressant ord på så många nivåer. Jag är bra och jag duger, och det räcker för mig. 
 
Jag bestämde mig för att öppna den där tunga ryggsäcken och titta på allt. Gå igenom alla jobbiga minnen, lyfta upp varenda inbillad skavank till ytan och bestämma mig för att det var okej. Och även försöka städa upp efter mig själv och be om ursäkt till alla som jag hade skadat. Det tog en jäkla tid, men jag har rensat upp så gott jag kan och försökt rätta till allt jag ställt till med. 
 
Det finns två personer där ute som inte ville veta av min ursäkt. Och ni ska veta att jag fattar. Jag förstår varför de inte vill träffa mig och höra min version. Men det fina i kråksången är att eftersom jag har försökt att be om ursäkt så har jag ändå blivit fri. Jag har gjort det jag kunnat. Jag kommer aldrig att kunna ändra det förflutna, men jag har försökt att gottgöra skadan och det räckte för att jag skulle kunna släppa taget om den skammen. 
 
Idag så väljer jag bort att skämmas över saker helt och hållet. Jag är bara människa, jag kommer att trampa folk på tårna, jag kommer att strula till det, jag kommer alltid att ha små inbillade skavanker och det är okej. Det är faktiskt det! Det är så himla tråkigt att gå runt och skämmas hela tiden. Och vet ni vad? Livet är alldeles för kort att ha tråkigt. 
 
 

Dag 01 – Om mig

Dag 02 – Min stad

Dag 03 – Mina föräldrar

Dag 04 – Det här åt jag idag

Dag 05 – Vad är kärlek?

Dag 06 – Min dag

Dag 07 – Min bästa vän

Dag 08 – Ett ögonblick

Dag 09 – Min tro

Dag 10 – Det här hade jag på mig idag

Dag 11 – Mina syskon

Dag 12 – I min handväska

Dag 13 – Den här veckan

Dag 14 – Vad hade jag på mig idag?

Dag 15 – Mina drömmar

Dag 16 – Något jag skäms över

Dag 17 – Mitt favoritminne

Dag 18 – Min mat

Dag 19 – Detta ångrar jag

Dag 20 – Den här månaden

Dag 21 – Ett annat ögonblick

Dag 22 – Det här upprör mig

Dag 23 – Det här får mig att må bättre

Dag 24 – Det här får mig att gråta

Dag 25 – En första

Dag 26 – Mina rädslor

Dag 27 – Min favoritplats

Dag 28 – Det här saknar jag

Dag 29 – Mina ambitioner

Dag 30 – Det här året

 

Translation: About shame. Click on the Google translate bar. 

10 reaktion på “Dag 16 – Något jag skäms över

  1. Emma

    Det känns så gött att läsa detta och se att man inte är ensam med den där stora ryggsäcken. Känns på nåt sätt befriande att se att nån annan har lyckats göra sig av med den också. Det ger en annan hopp till att lyckas med samma grej! Ha en fin dag! <3

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>