Jag är en miljöhycklare

Fina Emily Dahl har skrivit en fantastisk text om Att handla på H&M och stå för sitt hyckleri. Jag håller med henne på alla punkter, jag är också en miljöhycklare. Mitt miljösamvete är absolut inte rent, men jag är medveten om detta och jag försöker, utifrån rimliga förutsättningar, att bli bättre. 
 
En sak som jag vill tillföra till debatten är detta: Det är ingen skillnad på vintage och second hand ur ett miljöperspektiv. Båda är skitbra. Ifall jag köper en kappa från Myrorna för hundralappen så är det faktiskt likvärdigt med att köpa en vintageklänning för tusenlappen, så länge som jag har för avsikt att använda och vårda det. Att köpa vintage är både vackert och har en historia, men bloggare som t ex UnderbaraClara visar tydligt att 80-talet också har fina plagg, samt att gamla H&M-jackor kan användas i flera år efteråt. Där har jag min förebild, för sanningen är att det är oerhört svårt att bygga upp en komplett vintagegarderob. 
 
Den största utmaningen när det gäller vintage är basplagg. Vackra vintageklänningar finns det gott om därför att dessa användes till fest och med största möjliga försiktighet. Man vårdade sina finaste plagg ömt och därför finns de kvar även för kommande generationer. Men det är extremt svårt att hitta en vanlig vit blus från exempelvis 50-talet. Varför? För att man använde dessa plagg till vardags, lagade och lappade tills det knappt fanns en tråd kvar på kroppen. Sedan klippte man isär blusen och så kanske man använde den för att lappa andra kläder, torka disk eller putsa silver. Man slängde inte och man köpte sällan nytt förrän det gamla var utslitet. 
 
Det är både dyrt och tidskrävande att bygga upp en vintagegarderob. Innan man har kommit dit, om man nu önskar att komma dit, så behöver man kanske komplettera med en vit blus från exempelvis H&M. Eller kanske hitta en nyproducerad, nästan oanvänd, H&M-blus på Myrorna för halva priset. Dessutom kan nog ni som har barn intyga att man som förälder är en stor bov vad gäller nyproducerade kläder. Jag försöker att tänka på att köpa begagnat till Leo, men alla busslaster med kläder som kommit från den oerhört snälla omgivningen är ju nya. Såklart, eftersom det av många anses lite vrickat att köpa en begagnad body i gåva till ett barn. Det enda jag som förälder kan göra är att försöka bibehålla plaggens skick så man kan skänka dem vidare när den dagen kommer. Vilket inte är det lättaste med en söt knodd som spiller lika mycket som han äter. 
 
Jag är långt ifrån perfekt, men det finns massor av saker som jag tycker att jag gör bra – för att jag tänker på det. Jag köper också en hel del nyproducerat, men när jag gör det så försöker jag att inte delta i vårt slit- och släng-samhälle. De förhållandevis få plaggen jag köper använder jag verkligen, och om de går sönder så lagar jag dem. När jag inte har något användningsområde för plagget (eller inte orkar laga det) så skänker jag det till Myrorna eller säljer det vidare. Jag har aldrig slängt en tröja i soporna. I framtiden, när jag har mer pengar än nu när jag är föräldraledig, så tänker jag också köpa mer kvalitét. Det är, som ni säkert vet, en enorm skillnad mellan klänningar och klänningar i rockabilly-svängen. 
 
Jag kommer att fortsätta tipsa er om kläder, saker som jag vill ha och kommer fortsätta att köpa nyproducerat när jag hittar något jag verkligen vill äga och vårda. Där ligger skillnaden för mig, jag funderar för det mesta både länge och väl innan jag köper något. Och det jag köper har alltid ett användningsområde, det jag inte använder ger jag vidare. På så sätt får mina plagg komma till nya garderober där de kan älskas och vårdas av andra. För mig är det en otroligt fin tanke, att det är ett kretslopp som jag bidrar till i slutändan. Även om jag köper H&M någon gång så kanske just den klänningen kommer att flytta hem till någon som kommer att bli precis lika kär i den som jag. Som kommer fortsätta använda den, ha på sig den ofta, gå till jobbet med den, dansa hela natten och bli kysst av någon med långa ögonfransar i den.  
 
Avslutningsvis: Detta är min personliga åsikt, jag är ingen expert inom området och kan såklart ändra mig ifall det visar sig att jag har fel på någon punkt. Som de allra flesta bloggare så skriver jag subjektivt, utifrån mig själv. Jag anser att det inte är upp till mig att skriva nyanserat, eftersom jag bara skriver utifrån mitt perspektiv, däremot så uppmuntrar jag absolut en nyanserad debatt. Alltså vore det toppen att få läsa era tankar och få lära mig mer! 
 
 
Koftan är en omgjord från H&M, kjolen är second hand (faktiskt också H&M, kollade precis) och linnet är flera år gammalt från Gina Tricot. Skorna är relativt nya men kommer att älskas och vårdas i år framöver. 
 
Translation: Click on the Google translate bar in the menu! 

8 reaktion på “Jag är en miljöhycklare

 1. Josephine Foto

  Håller med dig!
  Jag är också en hycklare. Jag hatar att outa att jag handlar nytt ibland trots att jag faktiskt gör det med jämna mellanrum. Men jag hatar också att bloggande mer och mer bara handlar om att länka till internetbutiker och bygga inspirationskollage i photoshop. Så jävla tråkigt. Därför försöker jag att så sällan som möjligt länka/tipsa om nyproducerat av ren princip. För att bidra så lite som möjligt till denna konsumtion.
  Jag är ju dock inte ute efter att bygga en vintagegarderob även om jag ibland inspireras av
  vintage. Men jag handlar alltid på loppis i första hand. Jag älskar allt som är färgstarkt, annorlunda, mönstrat och mycket.

  Svara
  1. Retrolover

   Häftigt! Jag länkar till det jag äger, men jag köper väldigt lite faktiskt. Håller helt med och handlar massor av second hand.

   Svara
 2. Karin Olofsson

  Bra och välskrivet inlägg. Ruskigt hur mycket vi konsumerar, slit och släng nu för tiden. Sorterade själv ut massa skräp för ett tag sedan och tänkte USCH nu ska jag inte shoppa mer, bara smarta investeringar.

  Men jag tycker dock att det är mycket dumt att referera ”det dåliga” och miljöbovarna till just H&M, då det är det företag som kanske satsar och jobbar mest med miljön och köper mest organic cotton i hela världen. Finns mycket värre exempel:)

  Svara
  1. Retrolover

   Haha sant! Det är nog mångas bild dock att H&M är största boven – kanske för att de är ett så pass stort företag. Men vi konsumenter måste dels bli bättre på att som du säger handla kvalitét, och tänka lite innan vi köper. Behöver jag en till svart tröja eller har jag redan tre stycken? Jag har blivit mer och mer medveten ju längre jag drivit min blogg och även om jag också köper nytt så blir det inte längre flera plagg i månaden. Det blir knappt ett par nya per år faktiskt, och bara saker som jag känner att jag verkligen vill ha och kommer använda.

   Svara
 3. Johanna

  Jag försöker verkligen tänka på vart jag handlar & HUR jag handlar, tänker både en & två gånger innan jag köper något nytt. Tyvärr är jag dålig på att handla vintage & second hand men jag försöker bättra mig.

  Men jag håller med dig i vad du skriver, vi måste blir mer medvetna hur vi konsumerar och varit vi konsumerar våra pengar, kvalité framför kvantitet.
  Ett plagg av kvalité håller många år om man är rädd om det, ett plagg i kvantitet håller knappt en tvätt & sen kanske hamnar i soppåsen.

  Svara
  1. Retrolover

   Kvalitét är verkligen viktigt! Peppar dig att börja handla second hand – så himla bra på alla sätt. När man väl kommer in i det och lär sig att scanna av butiken efter fynden så går det också förvånansvärt snabbt att shoppa.

   Svara
 4. Emelie

  Jättebra skrivet! Önskar att jag köpte mer second hand, nästan så jag skäms när jag tänker på hur jag konsumerar kläder. Dags att ta tag i det här nu känner jag!

  Sv: Tack snälla! :D

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>