Rockabilly vinterkläder?

För någon vecka sedan fick jag ett mejl från en fin läsare. Det händer rätt ofta att läsare mejlar och ställer frågor, och jag svarar alltid så fort jag hinner. Frågan löd ungefär såhär: 
 
Vad kan man ha för vinterkläder i rockabilly-stil? Varma jackor, men inte päls! Hoppas du kan ge mig några bra tips.
 
Jag tycker det är så himla skönt att höra att andra är fryslortar! Själv fryser jag hela vintern, undantaget i vintras när jag var gravid och varm som en braskamin. Alltså fungerar det inte med vad som helst, man får vara lite smart helt enkelt. Därför tänkte jag visa vad jag har på mig för ytterkläder nu till hösten och vintern! 
 
 
Det här är min nya kappa, fyndad på Myrorna för runt hundralappen. Det som är bra med den är att det finns tillräckligt mycket rum under för att det ska bildas luft och för att man ska kunna ha på sig en varm tröja. Luft + varm tröja = värme. Alldeles för tajta höst- och vinterkläder gör att man fryser är min erfarenhet. 
 
Kappan är skitsnygg till både bandana och vintageklänningar med varma strumpbyxor under. Det allra viktigaste när man ska hålla sig varm är lager på lager. Ett par strumpbyxor räcker såklart inte, jag brukar ha 2-3 par. Oftast har jag ett par 100 den strumpbyxor och sedan ett par varma bomullsstrumpbyxor ovanpå. Det finns också strumpbyxor som är fodrade för den som vill ha klänning. 
 
 
På överdelen så tipsar jag om tätstickat eller fleece. Inte så himlans snyggt med fleece, men du kan ta av dig fleecen samtidigt som jackan/kappan. Man måste inte heller begränsa sig till en tröja, flera tunna lager ger ofta mer värme en ett tjockt. Minst en varm halsduk är ett måste, och det finns massvis av snygga mössor på marknaden också. Allt beror förstås på jackan, men till en kappa funkar faktiskt det mesta från baskrar till pannband. 
 
 
När det blir riktigt ultrakallt (minus 20) så har jag alltid på mig en fodrad parkas eller en dunjacka. I år har jag inte hittat någon snygg dunjacka, gravidmagen spräckte min älskade dunkappa med skärp i midjan från Monki i vintras och i år har de inte gjort någon som jag gillar lika mycket.
 
Men parkas är skitsnyggt och funkar perfekt till rockabilly-looken och även till vintageklänningar. Fast klänning brukar jag sällan ha på mig när det är minus 20, och ifall jag har det så har jag oftast min fuskpäls för att bli extradeluxe supervarm. 
 
 
Årets parkas kommer från (hör och häpna) BikBok och är just nu på REA för en femhundring. Fodrad med teddymaterial på insidan och även i luvan. Kap! 
 
Kom ihåg att köra långkallingar och supervarma strumpbyxor i vinter, urinvägsinfektion är ej kalaskul och man kan faktiskt vara både varm och fin trots att det är minusgrader ute. Kommentera gärna ifall ni har fler vintertips! 
 
Translation: Click on the Google translate bar in the menu. 

3 reaktion på “Rockabilly vinterkläder?

  1. Johanna

    Om man ändå ska envisas med att gå ut i klänning i -20 så kan jag varmt rekommendera mamelucker i merinoull.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>