Alla mammor är individer

I veckan skrev Cissi Wallin ett blogginlägg om att hon inte vill tappa bort sig själv när hon blir förälder. Inte vara så orolig för vad folk tycker, försöka ha kvar balansen och inte ha så höga krav på sig själv som mamma. 
 
Sedan dess har inlägg kommit från andra bloggare som tycker att det har blivit fult att gå upp i moderskapet alldeles för mycket. Fult att ha en profilbild på Facebook med sitt barn, fult att vilja vara föräldraledig så länge som möjligt, fult att älska att vara mamma. 
 
Själv upplever jag att skuldbeläggandet i högre grad läggs på mammor som inte vill vara hemma i minst ett år, som saknar jobbet, gärna vill ha egentid osv. Men det är kanske för att jag tillhör just den gruppen av mammor. Det är nämligen så att jag, trots att jag älskar att vara mamma, också älskar egentid. Jag är en mamma som trivs bäst med en bra balans mellan mitt liv och vårt liv. En som behöver få smita iväg ibland, göra saker på egen hand och, vid speciella tillfällen, vara uppe och dansa hela natten. 
 
Själva kärnan i debatten är väl egentligen denna: 
 
Vi måste inse att vi alla är individer och låta var och en göra det som den och dennes familj mår bäst av. Båda synsätten på föräldraskap ska vara precis lika okej. 
 
Ingen ska behöva tvinga sig in i en föräldraroll som inte passar. 
 
 
Ps. Det här är min profilbild på Facebook just nu. Ds.
 
Translation: Click on the Google translate bar in the menu. 

7 reaktion på “Alla mammor är individer

 1. Johanna

  Kan inte annat än hålla med dig, visst jag älskar min dotter och spenderar gärna tid med henne men samtidigt får jag inte glömma bort mig själv.
  Vilket är extremt lätt gjort när man blivit förälder, tro mig jag vet. Ett tag var jag nära att lägga av med en mycket kär hobby för att få mer ”fritid/egentid” vilket ledde till att jag fick mindre ”fritid/egentid” än någonsin och var lite smått olycklig. Insåg till slut att jag inte kunde ge upp min hobby för då skulle jag gå miste om så mycket mer än bara hobbyn, kontakten med andra som har samma intresse som mig själv.

  Svara
 2. Li

  En helt fantastisk bild!
  Jag har inga barn själv men jag tror att man som du måste hitta en balans och även får vara sig själv. Göra det man tycker om och inte se mamma rollen som ett hinder. Jag tycker du verkar vara en bra mamma!!

  Svara
 3. Caroline

  Vilket klockrent inlägg!! Du har helt rätt. Detta ämne diskuterade flitigt på dagens kyrkans barntimme och vi konstaterade ungefär samma sak. Man måste få vara sig själv. Oavsett in det innebär att man behöver smita i väg på egna äventyr ibland eller vara med sitt barn 24/7.

  Svara
 4. Anna-Livet på liden

  Håller med helt och hållet!
  Älskar mina barn och älskar att umgås med dem, men det betyder inte att mamma är det ENDA jag är. Jag är fortfarande en individ som då och då behöver få vara ensam en stund, hämta andan och koppla av, och därmed blir det lättare att orka med mammarollen och allt vad det faktiskt innebär. Jag har varit hemma i 6 månader nu och toklängtar efter att få komma ut och jobba igen, därmed inte sagt att jag inte vill vara med mina barn. Barnen har faktiskt en pappa också som jag tycker att de ska ha lika nära kontakt med som mamman.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>