Hjälp mig hitta rätt i skinndjungeln!

Jag köper inte skinn eller päls. Det är förstås ordentlig dubbelmoral eftersom jag ibland äter kött (dock sällan), men jag klarar helt enkelt inte av tanken på att ett djur skulle få dö för min skull (läs mer om dubbelmoralen på Djurens rätt – skinn bidrar till köttindustrins profit). Under ”skinn” så ingår förstås även skor, skinnjacka och väskor – såna saker som folk ofta inte tänker på är gjort av skinn. 
 
Det tråkiga i kråksången är att fuskskinn innehåller plast, ofta inte är speciellt miljövänligt och (tyvärr) inte håller särskilt länge. Vad värre är så andas inte skorna vilket gör att man fryser mer om fötterna, även om de är fodrade. Därför har jag nu hittat ett litet kryphål som jag vill resonera kring. 
 
Om jag väljer begagnat skinn istället för nyproducerat? Då är det exempelvis inte jag som köpt skinnjackan från början, utan jag ser helt enkelt till att djurets liv inte tagits förgäves. Är ni med på vad jag menar? 
 
Oj så svårt det här är. När man börjar bli medveten så måste man resonera kring svåra saker, och då börjar man famla i mörkret och ifrågasätta sig själv. Ett av mina personliga mål är att försöka tänka mer miljömedvetet. Så jag gnuggar mina geniknölar, jobbar långsamt, förändrar smått hela tiden men inser samtidigt att jag är långt ifrån perfekt. 
 
Hur tänker ni andra kring det här? Skinn vs. fuskskinn? 
 
 
Translation: Click on the Google translate bar in the menu. 

7 reaktion på “Hjälp mig hitta rätt i skinndjungeln!

 1. Lolloh

  Fint och intressant inlägg. Jag köper inte skinn eller päls (äter inte heller kött) alls. Då jag inte ser att något rättfärdigar något av vad de olika industrierna innefattar idag. Det är ett val man gör, men jag bara bestämde mig en dag, och det är de bästa beslut jag har tagit. Eftersom jag vet att jag har tagit ställning. Jag är helt övertygad om att fler skulle ta ställning om de med egna ögon närvarade eller såg verkligheten. Men det är bra och intressant för alla tankar, ifrågasättanden och ställningstaganden om de så ”bara handlar om en väska. Jag vet själv inte vad som är det bästa alternativet. Jag klär mig iallafall lager på lager, hellre än att köpa äkta skinn vare sig nytt eller beg, då de också underhåller marknaden. Jag kan avstå från en skinnjacka, ett par skor, eller en väska i skinn eftersom djuren betyder mer för mig. Finns många andra fina material, plastskinn är ju varken miljövänligt, snyggt eller praktiskt som sagt – men återigen så tror jag de gynnar den ”äkta” skinnmarknaden också eftersom det bara ska efterlikna en ”äkta vara”… Så därför försöker jag att hitta andra saker helt enkelt, fast det är skitsvårt. Man får försöka välja, för mig kommer iallafall djuren alltid först, framför miljö och sånt.

  Svara
 2. Johanna

  Svåra frågor detta! Mitt resonemang är säkert inte hållbart men just nu tänker jag så här: Jag äter kött (dock i allra största utsträckning ekologiskt) och vid köttproduktion blir det tveklöst skinn över. Försöker därför hitta skinnprodukter som är en ”rest” vid köttproduktion. Traditionellt har vi ju gjort så, att man tar hand om HELA djuret, något annat vore ju idiotiskt. Skulle däremot ALDRIG köpa skinn/päls där djuret dödats endast för just detta ändamål. Alltså är i princip all päls helt uteslutet och skinntyper där köttet inte kommer till användning.

  Däremot, så tycker jag att begagnad/ärvd päls/skinn är helt okej. Jag använder exempelvis en gammal päls som jag tror kommer från min gammelmormor från början. Tycker det är betydligt bättre än att den kommer till användning än hänger på mammas vind. Motargumentet här skulle ju kunna vara att man bidrar till ”modet” om man går runt i skinn/päls och att det även skulle kunna gynna nyproduktion.

  Vad gäller just skor skulle jag aldrig välja plast före skinn (dock köper jag i så stor utsträckning som möjligt ”rättvist” skinn, eller vad man ska kalla det). Detta med hänsyn till komfort, funktion, hållbarhet och en vidrig plastindustri. Och här har man ju också ett ansvar att vårda sina produkter så att de håller i många år. Ett par plastskor går ju inte att vårda för längre livslängd.

  Hoppas att du hittar ett resonemang som du känner dig bekväm med! Det är ju så med miljö-/ekofrågor har jag märkt. Man får ta ett steg i taget och man lär sig mer och mer efter hand. För typ ett år sen tyckte jag till exempel att vissa produkter var helt okej men mina preferenser förändras och jag skulle aldrig använda dem idag. Detta blev visst lite långt och spretigt men som sagt, krångliga frågor.

  Tack för en trevlig blogg förresten!

  Svara
 3. Emma

  Om du nån gång skulle leta efter en svart skinnjacka med rött foder så har jag en att sälja. ;) Vintage, köpt från tradera för några år sen men tyvärr för stor för mig. Tror det va large på den.

  Svara
 4. Sara

  Jag har också funderat på denna frågan. Och kommit fram till att vintage eller begagnat i alla fall skulle kännas okej att köpa. Det enda ”problem” med det är väl om man skulle ha på sig skinn/päls så vet inte andra på stan att det är vintage/begagnat och då får intrycket att det är okej med all skinn/päls. Finns så många som inte tänker själva och inte funderar över att djur får lida för att producera nya saker åt oss.

  Svara
 5. lindha

  Hej! Jag äter kött från köttdisken och jag jagar mitt eget kött. Jag anser att ska man äta djur så ska man även klara av att ta dess liv och ta hand om så mycket som möjligt. Alltså både kött, inävlor, ben, horn, skinn, päls. Att döda djur för enbart päls, skinn tycker jag är fel. Men att döda djur för mat och kläder osv tycker jag är betydligt bättre. Dock så gör jag ju inte med egna skinnskor utan lämnar skinn till en konservator tex men jag tror ni förstår vad jag menar. Sen vet ju varenda människa att hela köttindustrin ofta är vidrig…men de är ju svårt att få reda på hur ett par skor tillverkats och hur djuret levt. Men jag köper iaf riktiga läderpjuckor framför fake, ofta pga kvaliten. Jag resonerar så att dom håller längre och jag behöver därmed inte konsumera lika mycket…

  Svara
 6. Isabella Lindquist

  Bra argument för och emot tycker jag! Så här tänker jag:

  Skinn kommer ofta från sk. nyttodjur. Djur som inte föds upp Endast pga. pälsen, utan som även äts upp. Sen tar man vara på skinnet osv osv. Äkta skinn håller bättre än fuskskinn som, som du skrivit, ofta innehåller farliga plaster och annat dumt. Jag tycker att äkta skinn är bättre med tanke på hållbarheten, vilket är bättre för miljön i det långa loppet. Jag köper dock inget nytt skinn, utan endast second hand. När det gäller päls avskyr jag ”ny” päls och skulle inte ens ta i det med tång. Stackars djur som föds upp ENDAST för sin päls i trånga burar tycker väl ingen om! Vintagepäls på t.ex. kappor kan jag dock bära eftersom att den 1, är gammal och ”redan gjord” (dumt att kasta/inte ta vara på) och 2, de djuren har oftast levt ett naturligt liv för länge länge sen.

  Det är svårt det där! Jag äter sällan kött och avstår från både päls och skinn så ofta som möjligt!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>