Det stora experimentet, är du med?

Jag var ute en sväng på Södermalm idag med vagnen, mest för att Leo skulle få lite frisk luft. Inuti butikerna var det proppfullt av människor som slogs om REA-varorna. Jag promenerade en sväng in på Åsögatan och Beyond Retro, där jag tittade ner av gammal vana och snabbt bläddrade igenom klänningarna. Fanns min nya favoritklänning där någonstans? Nej, inte idag. 
 
Där och då slog det mig. I min garderob hänger en massa fantastiska klänningar som sällan, eller aldrig, får följa med ut på stan. Och ändå letar jag efter den nya, den där klockrena klänningen som jag vill ha på mig varje dag. Visst är det lustigt. Av de trettiotal klänningar jag har, allt från nyproducerade till vintageklänningar, så använde jag kanske fem-sex stycken under hela hösten.
 
Vissa av klänningarna kommer aldrig att bli burna igen. Andra väntar på bättre väder. Och det riktigt knasiga är att det är samma sak bland mina koftor, som ju faktiskt inte är säsongsbetonade. Och det är samma par jeans jag använder dag ut och dag in. Och samma örhängen, samma bandana, samma alltihop. Jag har helt enkelt mina favoriter, och resten av garderoben väntar snällt i sina lådor medan jag går ut på stan och försöker hitta nya favoriter. 
 
Helt galet. 
 
Därför har jag nu uppfunnit en lek som jag tänker ta för mig under januari månad. Jag tänker helt sånika lägga alla mina favoritplagg och favoritaccessoarer i en låda, att inte användas på 31 dagar. Inte en enda dag ska jag ha mina favoritjeans, mina favoritörhängen och min favoritkofta. Jag ska inte heller ha min röda bandana eller någon av mina favoritklänningar. 
 
Istället ska jag pröva konceptet att det jag letar efter redan finns i min garderob. Jag tänker bara använda sådant som jag sällan använder. Och om jag får komma med en kvalificerad gissning så tror jag att saker som jag sällan använder antingen kommer att bli nya favoriter eller skänkas bort när månaden är slut. 
 
Det här är vad jag tänker göra. Januari är det stora klädexperimentets månad. Nu är bara frågan: 
Vill du hejja på, eller vill du vara med? 
 
 
Ps. Jag vet förstås inte ifall jag är den enda som har favoritplagg på det här sättet, men jag gissar att många av er är som jag och bara använder en viss del av garderoben om och om igen. Om du är en sån som lyckas använda alla dina kläder i ett jämnt flöde hela tiden – RESPECT, yolo och allt det där.
 
Translation: Click on the Google translate bar in the menu. 

23 reaktion på “Det stora experimentet, är du med?

 1. angelica

  Haha kändes som om jag läste om mej själv ;) antar nog utmaningen då jag precis talade om att gå egenom min garderob imorgon för att göra mej av med sånt som bara ”väntar”:)

  Svara
 2. Natta

  Jag joinar! Gör precis samma sak själv när det kommre till att använda samma gamla plagg och har ändå massvis med oanvända grejer bortglömda i garderoben. Så det är ju en riktig superidé du har kommit på måste jag säga! :-)

  Svara
  1. Retrolover

   Åh vad kul Natta! Då kör vi i januari. Är redan lite…nervös?! Hur ska jag klara mig utan favvojeansen och bandanan liksom? Hahaha! Det går säkert skitbra :)

   Svara
 3. Natta

  Sv: Haha! Jag med faktiskt! Satt precis och funderade på vad det är jag använder mest så att jag inte glömmer lägga undan något och hur tusan jag ska matcha dom ”bortglömda” plaggen. Men du har säkerligen helt rätt, vi lär nog lyckas ganska bra! :)

  Svara
 4. Rockaholicdoll Madness

  Ungefär så jag gjorde innan jag flyttde.Levde i samma brallor,jämt.Dock har jag inte tagit med alla kläder från päronen och fick med mig fel kartonger så det var bara att ta på sig kläderna man nästan aldrig använt/använder och man hittar nya favoriter men sen som du nämnde saker som faktiskt får flytta till någon annan.Det gällde även skor som jag knappt använt som jag börjat använda typ dagligen som jag glömt bort.Samma gäller väskor,kappor,jackor you name it.Det är ganska kul att rota i garderoben:)

  Svara
  1. Retrolover

   Åh vad kul att du redan gjort experimentet, om än ofrivilligt ;) Ska bli superkul att testa att rota i gömmorna och upptäcka nya favoriter. Det här kanske blir något jag prövar igen i framtiden om det blir lyckat, vem vet?

   Svara
 5. BabyPeaches

  Jag tror att jag är ganska bra på att använda allt i min garderob. Klänningarna varvas ofta för olika tillställningar. Sedan finns det ju faktiskt en del som jag ska göra mig av med, så som räknas inte ;)

  Svara
 6. Rockaholicdoll

  sv: Självklart är det värt att köra i omgångar.Med tanke på huuur mycket jag har så kommer detta ofrivilliga hålla i ett år hahaha :P

  Måste känas skönt med nyfixat hår,blev det bra? :) själv ska man ta sig till fissan på torsdag :) funderar på lugg…

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>