Alkoholen är den verkliga fotbollsmördaren

Nu lägger jag mig i diskussionen om fotbollen. Jag, en gammal Djurgårdssupporter, har åkt på min andel bortamatcher runt Sverige. Jag tycker mig ha rätt att tycka till i den här frågan även om jag varken är expert på lag eller sport.

Fotbollen i Sverige är på väg utför, och den anledningen stavas våld. Det senaste våldsoffret var en man i Helsingborg, en Djurgårdare, fyrabarnspappa. I helgen var det en 9-åring som fick en bengal kastad på sig av bortapubliken. Huliganism och fotboll har blivit synonymt, och våldet bara eskalerar. Alla ifrågasätter Polisens agerande, regeringens agerande, klubbarnas agerande. Machokulturens våldsivrare älskar fotboll för att den gör det legitimt för dem att slåss och supa under någon annans flagga. Det är för mitt lag som jag slår dig på käften, som jag sparkar dig i huvudet, som jag kallar domaren för könsord, som jag kastar en bengal på ditt barn.

Ingen super och slåss på museum, Reinfeldt, skriver Fredrik Virtanen. ”Våldet beror inte på arenorna. Supa och slåss kan män göra överallt, och gör det också.” Helt rätt, men han missar att ta upp det jag tycker är viktigt. Att Fredrik Reinfeldt bygger fotbollsarenor och inte kulturcenter påverkar inte sportens status bland de våldsamma huliganerna. Men alkoholen gör det.

Tänk dig om vi skulle införa alkohol på biografer. Under själva filmen så fick man gå iväg och köpa en kall bira. Kanske finns det en paus, i så kallad halvlek, när man skulle trängas i kö till kassorna för att fixa ett gäng öl till alla sina vänner. Tror ni att biograferna skulle se likadana ut? Nej. Snart skulle biovåldet dyka upp. Män skulle stå i kön och slå varandra på käften för att någon trängde sig eller kasta saker på bioduken när filmen inte går som de vill. Det skulle ganska snart bli kaos. Men på bio dricker man ju oftast inte alkohol, det är vedertaget bland alla. Alkohol och sport däremot, de har gift sig sen länge och har haft ett olyckligt äktenskap sen många år.

Varför är det ingen som säger det här? För att ingen vill verka pretto. Och för att alla vill kunna ta en stor stark till en fotbollsmatch. Och det tycker jag borde kunna vara helt okej, för dem som kan hantera det. Men för att få bort våldet från fotbollsarenorna finns det ett betydligt enklare sätt att hantera det än att ”börja uppfostra pojkar i förskoleålder på ett genusmedvetet sätt” eller ”prioritera kultur framför sport”. Man kan helt enkelt förbjuda alkohol från arenorna, och problemet kommer att försvinna i hög grad direkt.

Alkoholen är den verkliga fotbollsmördaren.

5 reaktion på “Alkoholen är den verkliga fotbollsmördaren

 1. Cecilia | Tatuerad & piercad feminist

  Bra inlägg och intressant synvinkel, men jag håller inte med dig helt och hållet.

  Visst är alkoholen en stor faktor till våldet, både inom sport och annars. Men alkohol dricks på krogen också och ja där slåss folk också, men det är ändå inte på samma sätt som inom sporten. På festivaler dricks det mängder av alkohol och visst på många festivaler händer hur mycket jävulskap som helst. Men jag var på Sweden Rock förra året och tror fan inte jag såg ett enda slagsmål, trots att majoriteten var fulla en vecka i rad. Hade man fått dricka alkohol på bion hade stämningen inte varit samma, folk hade varit högljudda, grisat mer, trängts osv. Men inte så troligt att det hade blivit lika våldsamt som inom sporten.

  En stor anledning till att det just inom sport ofta blir mycket slagsmål är för att det handlar om en tävling, det är två motståndare och en har förlorat. Det är ju inte på samma sätt på exempelvis bion eller festivalen. Om det var så att det alltid blir slagmål och kaos när alkohol är inblandat hade det varit ett bättre förslag att förbjuda alkohol helt (men det hade inte funkat). Men jag håller med om att alkohol och sport inte går riktigt hand i hand (bland annat pga. folk redan är förbannade på varandra), men jag tror inte att det är den största boven i dramat. Jag tror ärligt talat att manligheten och machokulturen är det största problemet och jag tror till 100% att genuspedagogik redan från förskolan hade gjort stor skillnad.

  Svara
 2. Cecilia | Tatuerad & piercad feminist

  Tänkte lägga till lite till min förra kommentar: Jag tror inte på att det är alkoholen som gör människor knäppa, utan den hjälper till att locka fram de sämre sidorna hos en vilket absolut är problematiskt, men det är inte alkoholen som är roten till problemet. Det är även stor skillnad på män och kvinnor när det gäller våld och alkohol. Kvinnor som dricker alkohol blir långt ifrån lika våldsamma som män som dricker alkohol, män är mer våldsbenägna än kvinnor och det är mer okej för män att vara det. Jag tror dock inte att det bara är så utan jag tror att det är något som vi har lärt oss på vägen och att det är något som går att förändra.

  Svara
 3. Emma

  Jag är ingen professor som kan tala om varför klimatet på Sveriges arenor är som det är, men jag TROR det i grunden är att lagarna vi har i Sverige är för mesiga. (Om man ser på samhällets utveckling!) Det är okej att täcka ansiktet med sjalar, springa in på planen och förstöra för tusentals människor. Hade vi följts Englands regler vid fotboll hade vi inte haft dem problemen idag… Idag handlar nästan allt om MIG. Jag kan inte hantera mina känslor, jag kan inte visa empati. Konsekvenserna som blir påverkar INTE mig…

  Hade man fått lära sig från grunden hur man beter sig mot andra, att allting inte handlar om att vinna, utan gemenskap så tror jag inte vi varit påväg mot det hållet vi är nu.

  Föräldrar har inte tid att uppfostra sina barn, det ska förskolor och skolor göra, när inte dem i ”sin tur tar över ansvaret”, står man där, på två knackiga ben och vet inte riktigt hur man ska bete sig. Ingen har ju varesig tid eller energi att bry sig, då hittar man på massa jävelskap, för där får du beröm, där är du bannemig kung om du lyckas…

  Alkoholen har kanske en bidragande faktor, men när inte staten och SvFF gör något åt att våldet ökar, så förstår jag att folk tar avstånd, trogna supporters vågar inte riskera sina liv (eller pengar för den delen på matcher som avbryts) klubbarna får inte in sina pengar på publiken, lagen blir ”sämre” och huliganerna blir ännu mer aggressiva och ska visa vilken klubb som egentligen är bäst…då har våldet åter vunnit.

  En liten parentes (OBS! Är ej HIfare), men när Dif vinner matchen som avbröts i hbg när en supporter dog, pga omständigheterna, så kan man ju börja ifrågasätta vilka som styr detta landet o vad dem kan påverka även inom sporten. För varför ska HIF bli bestulna på 2 poäng när inte laget gjort ngt, det blir ju kollektivbestraffning. Match utan publik skulle varit mer rättvist..

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>