Guide: Köpa vintage och retro på internet

Jag fick en fråga från signaturen Sara som undrade ifall jag kunde göra en liten guide över hur man handlar vintage och retro på internet. Sagt och gjort, här kommer mina favoritbutiker att handla från online.

Ebay

pinupgirlclothing

Ebay är ungefär som Tradera fast med mycket större utbud. Här kan du fynda det mesta och till lägre priser. Dock behöver du beväpna dig med en stor portion tålamod eftersom det också finns massor av billiga märkeskopior av retroklänningar, nittiotal som märks som ”vintage” och vintageklänningar från femtiotalet som vid närmare anblick visar sig vara en Forever 21-klänning som är lite omsydd (inte för att det är något fel med det om klänningen är snygg, men priset kan tyvärr vara vintage även om klänningen inte är det). Därför: var på din vakt när du handlar vintage via Ebay. Det finns inte mycket vintage där men det som finns kan du få till bättre priser än på andra ställen.

Många retrotjejer där ute tycker om Ebay för att man kan köpa just dessa billiga kopior från Kina på exempelvis Bernie Dexter eller PinupGirlClothing. En sak man ska hålla i åtanke där är att det 1) är stöld att sno någons design, 2) plagget håller inte många tvättar eftersom kvaliteten är skit och 3) det syns tydligt i sömmar, på tyg och sånt att det är en kopia. Därför rekommenderar jag verkligen att köpa bättre kvalitet direkt från källan även om det kostar några hundralappar extra. Om man slår ut det på hur många gånger man använder klänningen och hur länge den håller så är det ofta mycket dyrare att köpa skräp än att köpa kvalitet.

Andrahandsshoppingen av retrokläder är riktigt bra på Ebay, speciellt bland de där märkena som håller högre kvalitet. Så om du inte hann köpa plagget direkt från källan, håll utkik på Ebay, en vacker dag så är det bara där.

På Ebay kan du antingen buda, eller så får du betala ett fast pris, eller – kanske det bästa – ibland kan du ”make an offer”, dvs ge säljaren det bud du tycker plagget är värt. Kanske accepterar säljaren det, eller så möts ni någonstans på mitten. Ungefär som att pruta på loppis, fast online!

Etsy

vintageklänning

På Etsy hittar man de lite dyrare, finare vintageklänningarna till ett högre pris. Men här går såklart också att fynda vintage när man lär sig vad man ska söka efter. Många av vintage-säljarna bor i USA så frakten tillkommer. Hittills har jag aldrig fastnat i tullen, men det kan också kosta lite extra. Generellt brukar man säga att om du handlar för mer än 300:- så ska du få betala tullavgift, men det har aldrig hänt mig (peppar, peppar).

Eftersom många säljare är från USA så är måtten i inches. Därför kan det vara bra att använda en inches to centimetres conveter. Jag brukar också köra enligt principen att en centimeter till godo kan vara rätt bra att ha, speciellt när man smällt i sig en godispåse eller så. Köp därför inte saker som är lite för små om du inte är en fena på att sy och tänkt lägga ut kläderna.

Säljarna brukar vara riktigt bra på att svara på frågor, så mejla direkt om du undrar något. Man kan också reservera kläder hos vissa säljare ifall man behöver några dagar på sig att fundera lite eller om lönen inte har kommit in än.

Många vintageälskare brukar tipsa om att man kan köpa saker billigt som är lite defekta, dvs många fläckar går bort av tvätt, saker kan lagas osv. Men eftersom jag själv begåvats med samma tålamod som en femåring i en godisbutik så brukar jag skippa det och köpa saker som kan användas direkt.

Tradera

retroklänningtradera

 

 

På Tradera hittar du inte speciellt mycket vintage, men desto mer rockabilly och retro. Som på både Etsy och Ebay så sätter man betyg på säljare efter genomfört köp. Här är mitt största tips att först kolla på säljarens tidigare betyg. Eftersom jag har sålt mycket på Tradera så har jag varit med om det mesta, så betygsfunktionen är ett hett tips för dig som ska köpa något.

Ett annat tips på Tradera är att hålla koll på frakten. Många plagg går ut för struntsummor som verkar too good to be true. Ofta när man kollar på frakten så märker man att det faktiskt är too good to be true, en frakt för 99 på ett plagg som kostar 20:- att frakta blir en vinst på 80:- för en säljare.

Man budar mot varandra och mot klockan för att få plagget man vill ha. Tradera har en jättebra app där man kan spara sina sökningar och få pushnotiser när auktionen närmar sig sitt slut. Mitt bästa tips är att inte lägga ett enda bud förrän det är några få minuter, gärna två minuter, kvar och sedan lägga sitt maxbud direkt. Så har jag fått många saker jag har velat ha (och i vissa fall har jag fått ge upp då någon annan redan lagt sitt maxbud som varit långt över mitt).

Små tips på vägen

1) skaffa Paypal-konto, det behöver du om du ska handla via Etsy och Ebay. Ifall du aldrig får hem varan kan du om du betalat via Paypal reklamera köpet så får du pengarna tillbaka.

2) sökfunktionen är allt när det gäller att hitta bra saker. Prova olika sätt och sök ofta så hittar du snart det du vill ha. Om du söker efter vintage på Etsy, sök på långa fraser så blir det lättare att hitta rätt saker (ex ”1950s vintage cotton dress”). Om du söker på Ebay kan du skriva det du inte vill ha i sökfunktionen, exempelvis om du söker på 1950s vintage dress och inte vill ha upp 1980-tal så skriver du (-1980s) så slipper du se de plaggen.

3) Om du behöver få något snabbt, kontakta alltid säljaren direkt istället för att stå hemma och bli irriterad. Många säljare (däribland jag själv) brukar alltid skicka direkt ifall vi blir ombedda om det. Man vill såklart att köparen ska bli nöjd! Ofta kan det ta 1-2 veckor att få hem något beroende på var personen ifråga bor – om det inte fastnar i tullen det vill säga. Att köpa en klänning du vill ha till helgen från USA är alltså inte att tänka på.

Ps. Klänningen överst går att buda på just nu på Ebay (klicka på bilden), de två andra är gamla fynd från Etsy respektive Tradera (dock har jag sålt den röda klänningen eftersom den blev för stor, buhu).

En reaktion på “Guide: Köpa vintage och retro på internet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>