Jag är feminist för att…

Jag är feminist för att…

1. När Leo växer upp så vill jag inte att han ska bli dömd och satt i ett fack. Jag vill att han ska få gråta precis så mycket som han behöver, gilla precis det han gillar och få möjlighet att sätta ord på sina känslor. Jag hoppas att han aldrig behöver höra ”men äru bög”, ”du är ju känslig som en brud” eller andra saker som sägs i syfte att kränka män och anpassa dem till machoidealet. Jag hoppas han vågar vara Leo och jag tänker kämpa för hans rätt att få vara det. Därför är jag feminist.

2. Jag tycker att jag borde tjäna exakt lika mycket som min manliga kollega med samma utbildning. Men enligt statistik så tjänar män och kvinnor som gör samma jobb som kvinnor fortfarande inte lika. Mannen tjänar fortfarande, år 2014, 13.4% mer än mig för att jag inte är född med en penis. Är inte det himla dumt? Därför är jag feminist.

tattoopregnant

3. Jag tycker att det är hemskt när Kristofer blir diskriminerad i sin papparoll. Det faktum att jag har fördelar ifall vi skulle hamna i vårdnadstvist eller bara att jag får alla räkningar, telefonsamtal och brev som har med Leo att göra. När folk har frågat honom förvånat ”men VILL du verkligen vara pappaledig så länge?” så har jag blivit arg för hans skull. Varför skulle han inte vilja vara hemma med sitt barn bara för att han råkar vara pappa och inte mamma? Det är ju helt knäppt att papporna inte har samma självklara föräldraroll som mammorna. Därför är jag feminist. 

4. Jag tycker det är vidrigt med våldtäkter och det faktum att vårt rättsväsende i Sverige är helt tandlöst. Att ett gäng killar kan få föra upp en flaska i en flickas underliv vid en gruppvåldtäkt och när hon slår ihop benen så anses det av rätten vara ”ett tecken på blygsel”. Jag blir så arg att jag vill skrika. Vi måste få en samtyckeslagstiftning i Sverige. Det är ett sätt att hindra att bevisbördan alltid ligger hos våldtäktsoffret och inte hos gärningsmannen. 97% av alla våldtäktsmän behöver inte spendera en enda dag i fängelse. Därför är jag feminist.

Fyra av de många hundra anledningar till att jag är feminist. Vilka är dina?

Translation: Some of the reasons to why I’m a feminist. 

2 reaktion på “Jag är feminist för att…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>