9 gånger när det sög att vara tjej

feminist

1. Den gången när jag var 16 år och gick igenom Björns Trädgård på kvällen och en kille skrek efter mig att jag skulle stanna för att jag var snygg. När jag inte gjorde det så vrålade han ”Alltså jag bara skämtade fattade du väl ditt jävla fetto? Hora”.

2. När jag var gravid och en massa människor kommenterade min kropp. Och det var något jag skulle vara okej med eftersom de inte ”menade något illa”. För en gravid kvinnas kropp är ju allmän egendom, något som alla får ta på och kommentera, det vet man väl?

3. När jag fick behå bland de första i klassen och en kille drog i mitt behåband hela tiden och försökte dra upp min tröja för att se. När jag sa till fröken så sa hon ”Men han är ju kär i dig, Johanna, ta det inte så allvarligt”.

4. När jag fick veta att han som jag jobbade med tjänade flera tusenlappar mer än mig i månaden. Fast vi gjorde samma jobb. Och jag jobbade hårdare än honom.

5. Den gången jag satt på en brygga med en sommarflirt och allt kändes sådär pirrigt men fint. Och så drog han tag i mina tunna, blonda hårstrån på låret och sa ”You need to shave your legs all the way”. </3 smäll igen dörren när du går, tack.

6. När jag insåg att jag skulle blöda från snippan en gång i månaden, att jag skulle bekosta alla mensskydd själv med mitt studiebidrag och att mens ansågs vara äckligt och skämmigt. Ingenting man pratade om, massa hysch-hysch och viska ”får jag låna en tampong” medan man sneglar över axeln.

7. När min bästa killkompis sa till mig att jag var bra på fotboll. För att vara tjej.

8. Jag var 14 år och prenumererade på tidningen Frida och de hade en artikel som hette ”101 sätt att fånga hans intresse på”. Där fick man braiga tips som att ha högklackat på sig och visa lite hud. Artikeln rev jag ut och läste om och om igen. För det var mitt ansvar att fånga hans intresse, det fick jag veta då. Och det gjorde man genom att ha höga klackar och visa lite hud.

9. Alla gånger jag fått höra att jag eller en annan tjej i min närhet ska ta ansvar för någon mans handlingar, eller icke-handlingar. Våra pojkvänner är inte vårt ansvar. Och inte våra bröder, pappor, killkompisar eller manliga kollegor heller.

Har ni några egna exempel på när det sög att vara tjej?

Translation: 9 times when it sucked to be a girl. Read it here.

18 reaktion på “9 gånger när det sög att vara tjej

 1. Emelie

  Ville verkligen börja jobba för ett åkeri (är lastbilschaufför). Men dom gav mig en blick som sa typ ”lilla gumman du är för svag för det här”, förklara hur tungt allting var samtidigt, då har jag ändå kört liknande grejer på ett annat åkeri…. :)

  Svara
 2. Lilly

  Då: När alla trodde att det var mitt ansvar att ta hand om exet helt klart, fast det inte var det. Han hjälpte aldrig till med något så till slut blev jag galen och slängde saker i golvet för att få hans uppmärksamhet. Sen när jag ville snacka ut om det så vi kunde lösa det hela, då dumpade han mig och lämnade mig ensam med en 8 månaders bebis. Sen 4 sista månaderna han bodde kvar i lägenheten så levde han totalt på mig. Jag fick betala allt och göra allt. Värsta var att jag kunde inte göra ett skit eftersom att lägenheten stod på honom.

  Nu: Att jag ej ser ut som jag vill/borde. Jag har kort fult hår för jag har tappat hår pga många orsaker och att jag inte har dom kläderna jag vill ha. Värsta är att jag har ej råd med kläderna eller extensions just nu så jag får bara genomlida detta grymma öde.

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Men åh! Jag vill ju bara skrika å dina vägnar. Vad är detta för någon skit? Skickar hundra miljarders peppande tankar till dig. Du är värd så mycket bättre! Ps. Jag tycker kort hår är skitsnyggt, men jag fattar. Det måste vara skitapajobbigt att inte ha håret som man vill ha det. Massa kramar!

   Svara
 3. Lovlilett

  Så himla tänkvärt och sorgligt.

  Det suger att vara tjej när den där medelålders mannen i gruppen ständigt avbryter en under möten, för det är ju klart att det en ung tjej säger inte mäter sig med alla visdomar som kommer ur hans mun.

  Det sög att vara tjej när mitt ex kommenterade de ljusa fjunen som jag och alla andra tjejer (nyans beroende på hårfärg) har över läppen. Hudfjun. Att det inte var kvinnligt. Tur att han är just ett ex, synd att han fick ta så mycket av min tid.

  Det sög att vara tjej när jag var 11 år och lusläste en bok som jag hittade i bokhyllan som hette 100 vägar till skönhet. Det sög att jag sedan ägnade så mycket tid åt att försöka vara perfekt och söt men ändå aldrig blev nöjd. Det sög att jag var så liten och var ledsen för att jag aldrig fick så felfri hy som hon på Isadora-foldern som jag hade hemma, på den tiden då jag inte visste var retuschering var.

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Åh vilka knytnävsslag detta var. Känner igen mig i precis allt. Så hemskt att lägga tid och energi på sånt där, men samtidigt – jag vet att jag inte hade varit samma jag är idag utan den här resan. Tack för att du kommenterade (igen!) Så himla vettigt och tänkvärt.

   Svara
 4. Louise

  Igenkänning på nästa varenda en… -_-

  Apropå nr. 8 så tror jag nästan jag vet EXAKT vilken artikel du menar. Minns iaf att jag hade en liknande. Väldigt välstuderat uppslag, med anteckningar i marginalen. Det var sånt man brydde sitt lilla huvud med när man var 14 liksom.

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Men shit vad läskigt att du vet vilken artikel jag menade! Blir så…gaaaah. Vill bara gå tillbaka och starta revolution bland alla förvirrade 14-åringar (inklusive mig själv).

   Svara
 5. Pingback: Länkkärlek till mina medsystrar – lugnochfin

 6. Pingback: Internationella kvinnodagen - 7 texter | Retrolover | Vintage, 50s och retro

 7. Alicia

  Uuusch det här tog verkligen rätt i magen. Så mycket igenkänning och så många små incidenter man glömt eller förträngt eller bara skitit i. Starkt, bra och viktigt sammanställt – tack för det!!

  Svara
 8. Marika Mourujärvi

  Så många gånger! Oftast som tonåring. Ätstörningar, hur allt alltid handlar om killar, hur ett rum kunde kännas så trångt så fort en stöddig kille var där, som om det inte fanns luft kvar till mig. När jag var med mitt ex var det extra tydligt, rollerna. Jag försökte göra honom glad hela tiden och tog ansvar för allt med mig, honom och vår relation. Mitt utseende kändes så viktigt och han sa rakt ut att han tyckte jag skulle sminka mig mer, oftare. Att jag gått upp lite vikt och det var okej ”just nu” men om det blir värre, kanske inte. Gav alltid mer än jag fick och dessutom var han otrogen mot mig. Skönt att det var länge sen. Trots allt är jag ändå glad att jag får vara kvinna. Jag tillåts utvecklas känslomässigt och personligt och vara hur härlig och färgglad jag vill. Får vara en del av systerskapet.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>