”Är det inte dags att göra syskon snart?”

gravidretrolover

När ens första barn blir ett par år gammalt så börjar folk i ens närhet fråga. ”När kommer syskonet då?” ”Dags att börja göra fler snart?” ”Ni vill väl inte att ert barn ska bli helt ensam när ni går bort?” 

För det första: Ta inte för givet att alla kan få ett barn till. Det kanske fungerar, kanske inte. Ingen vet förrän man provar. Att fråga om det inte är ”dags att göra ett syskon snart?” kan dessutom göra riktigt ont hos en person som redan försöker få ett till barn. Kanske har de redan försökt i flera år. Att få en IVF-utredning när man redan har ett gemensamt barn kostar och alla har inte råd.

För det andra: Ta inte för givet att alla vill ha fler barn. Av olika anledningar så kanske ett barn blev precis lagom för just den familjen. Kanske har kvinnan fått en förlossningsskada eller vill/kan inte genomgå fler graviditeter, kanske får de inte ihop det ekonomiskt eller så går det trögt hos adoptionsbyrån. Eller så är det någon helt annan anledning. Men det finns alltid en anledning, även om de kanske inte vill dela den med alla.

Det är inte själviskt att inte ”skaffa syskon”. Vänd på det! Det är en gåva att man över huvud taget har fått ETT barn från början.

Och det ska man verkligen inte ta för givet. 

5 reaktion på “”Är det inte dags att göra syskon snart?”

 1. Lovlilett

  Mycket bra skrivet! Upplever samma problematik och tankar när folk, bara för att en kvinna eller ett par uppnår en viss ålder, börjar fråga om det inte är dags för barn snart. Eller ska syskonbarnen inte få några kusiner? Barn, oavsett om det är första, andra eller tredje, är ingen utomståendes business. Heja dig!

  Svara
 2. Vici

  AMEN! Bra skrivit! Är så himla många som frågar om det inte snart är dags för ett syskon till vår son, men vi bestämde redan innan vi försökte få barn att vi bara ville ha 1 stk liten gullklimp. Ändå är det så många som säger att vi kommer ändra oss och jag blir så himla irriterad varje gång nån säger så. För några håller det med 1 barn. :-)

  Svara
 3. Lilly

  Så himla bra inlägg! Folk brukar se ner på mig för att jag bara har ett barn. men som ensamstående mamma så är det ju nästan omöjligt att kunna skaffa en till.

  Svara
 4. Johanna

  Känner igen mig så väl i det du skriver – alla har en åsikt om detta, vi är nöjda med ett barn. Kanske blir det fel, kanske inte men det har ingen annan att göra med om vi väljer att skaffa syskon eller inte.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>