Jobbar du heltid och är mamma?

vabbaleo

Sedan jag började jobba igen för ungefär ett år sedan så är det många som har frågat mig om jag jobbar heltid. Det är såklart ingen som menar något illa med det, de flesta är bara nyfikna. Men jag tänkte att vi kunde problematisera frågan lite grann ändå.

Det är nämligen inte någon som frågar min sambo om han jobbar heltid eller inte. Alla förutsätter bara att han fortsätter arbeta precis som han gjorde innan han fick barn. Jag har däremot fått frågan uppåt tjugo gånger senaste halvåret.

Så hur är det då, har jag gått ner i tid nu när jag blivit mamma och har barn på förskola och ska hämta-lämna och så? Svaret är nej, jag jobbar heltid och kommer att fortsätta med det.

Det är tyvärr så att min kille har fastnat i den så kallade ”mansfällan”. Han har ett lågavlönat jobb inom vården där han bara räddar liv, istället för att jobba med viktigare saker som marknadsföring och strategier. Jag är den som drar hem mest cash helt enkelt. Jag brukar påminna honom om det när han ifrågasätter varför det är han som ska gå ner i tid. Om någon ska göra det så är det ju han! Jag skulle bara ha precis lika mycket att göra men få mindre betalt. Och det skulle ju påverka familjens ekonomi i längden om man säger så.

Där finns det ju tyvärr inte mycket att göra, han kan gå ytterligare ett år på Universitetet och höja sin lön, men något jättelyft kommer det ju aldrig att bli. Att vara sjuksköterska är ett kall, det vet ju alla, och han tycker dessutom att det är jätteroligt att umgås med sitt barn. Därför är det han som ska gå ner i tid. Det är inte jag som gör upp reglerna för hur det funkar i samhället tyvärr, visst har jag lite dåligt samvete när jag jobbar jämt, men det är ju ändå så att pappan är viktigast för barnet i slutändan.

Jag hoppas att alla förstår att jag var lite ironisk där.

4 reaktion på “Jobbar du heltid och är mamma?

 1. Hanna

  Jag arbetar heltid just nu. Jag har tre barn och den yngsta är 1,5 år. Min man är föräldraledig just nu. När lillen börjar dagis kommer jag att jobba 80%. Jag vill känna att jag har tid för mina älskade barn.

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Hej Hanna! Jag vill bara förtydliga att jag INTE tycker att det är något fel alls att du vill gå ner i tid. Det jag problematiserar är bara saken att jag alltid får frågan om jag har gått ner i tid, medan Kristofer aldrig får den. Tycker att var och en ska få göra exakt vad hen vill! Kram

   Svara
 2. Russinet

  Visst är det märkligt att vissa saker tar då lång tid att förändra, och att vissa föreställningar sitter så djupt? En pappas kärlek till sina barn kopplas aldrig, eller sällan i vart fall, till hur mycket eller lite han jobbar respektive är hemma. För en kvinna däremot! Är du inte föräldraledig länge och sedan jobbar deltid möts du med skepsis. ”Va, prioriterar du inte familjen?” Det är viktigt för barnet/barnen att det finns trygga, kärleksfulla vuxna i omgivningen ja, men om det är mamma eller pappa som hämtar eller lämnar på dagis eller är hemma tror jag personligen inte spelar någon som helst roll. Båda behövs! Men det är tröttsamt att mamma fortfarande är den som framförallt räknas som förälder. Kom igen! Det är 2015 nu. Tänk jämlikt!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>