Hur får man fler bloggläsare

hur får man fler bloggläsare

 

Hur får man fler bloggläsare egentligen?

Det är något många frågar sig själva när de startar sina bloggar. I början är det kul att bara familjen går in och läser då och då. Men ofrånkomligt, när den första tjusningen har lagt sig, så börjar man leta efter svar. Hur hittar bloggläsarna till ens blogg egentligen? Hur kan jag få fler kommentarer och hur får jag fler följare på Bloglovin? Jag har samlat ihop några av mina bästa tips på hur man växer från att vara en pytteblogg till att få trogna läsare och fler följare på Bloglovin.

1. Uppdatera bloggen ofta

Det säger sig självt att ju oftare du uppdaterar, desto mer innehåll finns det för läsaren att hitta när de surfar in på din blogg. Men det viktiga här är förstås att hålla sig på en rimlig nivå. Känner du att du orkar uppdatera 1-2 gånger om dagen? Bra! Gör det då. Känner du att 2-3 gånger i veckan fungerar bättre för dig? Det funkar bra det med (även om du då har svårare att få en jättestor blogg).

Det viktiga här är att hålla en jämn nivå så läsarna inte surfar in i onödan. Efter ett tag, om de kollar din blogg varje vecka och du aldrig uppdaterar, så kommer du att förlora dina läsare. Det hände mig förra året när jag hade det tufft och inte orkade uppdatera bloggen frekvent. Som tur är så har jag nu fått tillbaka det jag tappade och lite till <3

2. Bestäm dig för vad du vill skriva om

Tänk att du sitter på en intervju och ska förklara vad din blogg handlar om. Du vill ju helst inte säga ”lite allt möjligt, liksom, typ allt som faller mig in, ena dagen kan det vara konsistensen på mina dammråttor, nästa dag Pewdiepies senaste video”.

Försök att förklara med en-två meningar vad din blogg handlar om. ”Jag driver en retroblogg, kryddad med en nypa vintage”.  Fortsätt sedan att ha det i bakhuvudet när du skriver dina inlägg, som ett övergripande tema för bloggen. Det är nämligen viktigt för dina läsare att veta vad de ska förvänta sig för typ av innehåll när de besöker din blogg.

3. Bli kompis med Google

Har du bestämt dig för att skriva en blogg om hundmat? Då vet du säkert ungefär vad folk googlar när de söker efter hundmatsbloggar. Det är superviktigt för dig att synas under de här sökorden. Det finns flera sätt att göra det här på. Min rekommendation är att du läser på om SEO för att lära dig mer om hur du sökmotoroptimerar din blogg på bästa sätt. Det är nämligen många potentiella läsare som kommer hitta till din blogg via Google.

4. Kommentera på andras bloggar

Sandra/Atilio är den bästa bloggaren jag vet på att göra det här. Många andra stora bloggare tar sig inte tid att svara på kommentarer. Men jag har hört Sandra berätta att hon avsätter tid varje vecka för att gå in på bloggarna som lämnar avtryck på hennes blogg och kommentera på deras inlägg. På det här sättet skapar hon en relation till sina läsare som är helt unik.

Jag har länge tänkt att jag ska göra det här, men jag har tyvärr fått prioritera bort det rent tidsmässigt. Däremot så svarar jag alltid på kommentarer här på min blogg. Något fina Emily Dahl lärde mig när min blogg var ny och jag skrev hundra kommentarer på hennes blogg och alltid fick gulliga svar <3

Ett tips att hitta nya läsare, innan du har hunnit få egna kommentarer, är just att kommentera på andra bloggar som du tycker liknar din egen. Folk som har liknande intressen till exempel. Men skriv för guds skull inte ”Fin blogg, kolla in min!” Relevanta kommentarer ska det vara, något som gör att de blir nyfikna på dig och vill kika in utan att du behöver tjata.

5. Lägg till din blogg på Bloglovin

Det är superviktigt att lägga till din blogg på Bloglovin eftersom det är här många följer bloggare. Bloglovin är himla smidigt för en som jag som inte orkar gå in på andras bloggadresser (eller orkar hålla 30+ bloggadresser i huvudet). På Bloglovin så följer jag mina favoritbloggar och får alltid ett uppdateringsinlägg när bloggaren har skrivit något nytt.

En sak du bör tänka på när du lägger till din blogg på Bloglovin är att använda SEO-tänket här också. Jag har till exempel döpt min blogg till både Retro och Vintage där, eftersom jag vill ranka på båda orden.

————————————–

Det här är det som är absolut grundläggande. Sedan finns det förstås hundra andra grejer du kan göra, till exempel anordna bloggtävlingar, länka till bloggen från andra sociala nätverk, pinga Twingly och liknande sajter m.m.

Men för att ge frågan Hur får man fler bloggläsare? ett snabbt svar så skulle jag bara vilja säga: genom att skriva en bra blogg och hjälpa andra att hitta dit. 

Bra lästips på vägen:

1. Skapa innehåll till bloggen med minsta möjliga effort av Sandra/Atilio.

2. Kära företagen. Sluta tro att jag är gratis, sluta tro att mina läsare inte har egna åsikter av Emily Dahl.

3. Det är hemligheten bakom en framgångsrik bloggare av Linda Hörnfeldt från Better bloggers – ett yrkesnätverk för bloggare som du borde gå med i om du inte redan har gjort det.

12 reaktion på “Hur får man fler bloggläsare

 1. Annie - lättlagat vegokäk

  Väldigt bra punkter på din lista! Sandra, Emily och Linda är grymma på allt det här med bloggande <3
  För mig betyder det SÅ mycket att alla tre har tagit sig tid och svarat på mina "dumma" nybörjarfrågor. Sandra kommenterar ofta på min blogg och kommentarerna jag får från mina förebilder ger mig verkligen extra kraft att fortsätta vilja utvecklas. Jag är så glad för det här systerskapet <3
  Det är väldigt härligt att jag har upptäckt så många nya via bloglovin också – bland annat din! Jag tycker så mycket om dina öppna texter och dina vackra bilder! Kommer du förresten på BBCON? Ser orimligt mycket fram emot det!

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Åh vilken galet fin kommentar! Du har helt rätt, det är ju ett systerskap, har bara verkligen inte satt de orden på det än. Jag vet tyvärr inte om jag kan ta mig till BBCON, hade jag inte varit sjukskriven hade det varit givet. Jag får se vad läkaren säger helt enkelt! Hoppas verkligen att man kan få se alltihop i efterhand i såna fall :)

   Svara
 2. Louise Stigell

  Åh vilken bra round-up!
  Håller med om allting, med undantag för det där att man inte kan ha en jättestor blogg om man inte uppdaterar oftare än några gånger i veckan.
  Det tror jag absolut att man kan få. Dels så får man kanske definiera för sig själv vad en ”stor blogg” innebär: är det antalet unika varje enskild dag, eller antalet besökare i snitt?
  Lägger man mer tid på ett färre antal inlägg, men ser till att de inläggen är riktigt kickass, och marknadsför dem ordentligt online och är aktiv med sina läsare så tror jag man kan bli minst lika stor som en blogg som uppdateras dagligen, om inte större. Det är innehållet som avgör, och bloggaren bakom innehållet.

  Jag har drivit andra bloggar där jag spenderat dagar eller till och med veckor på varje enskilt inlägg, men dessa inlägg har sen fått rejäl spinn och drivit tusentals läsare. Och trots att jag inte rört den bloggen på över ett år så har den fortfarande stadig trafik tack vare sökresultat och word of mouth för just dessa inlägg.

  Intressant med dessa vitt skilda approacher till bloggandet. Det är en smaksak, (och kanske ”livsstilssmak” också.) Själv siktar jag nog på nåt mellanting just nu. Gillar både att skriva kortare och oftare, och att lägga mer tid på vissa inlägg. =)

  Håller verkligen med om Sandra/Atilio. Hon är en sann förebild inom flera aspekter av bloggandet, men särskilt när det gäller kommenterandet. Jag vill också bli bättre på att lämna kommentarer hos de som kommenterar hos mig, men som du säger: när ska man hinnaaaaaaa… >_<

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Jag håller med dig delvis! Fast det beror som du skriver på att du och jag definierar begreppet ”en jättestor blogg” olika. Jag tänker mig Kenza medan du kanske tänker att några tusen unika om dagen är en jättestor blogg? Så tolkar jag det iaf. Men du har rätt i det du framför, självklart kan man få mycket besökare om man lägger ner krut och energi på bra innehåll! Content is king som man brukar säga :)

   Svara
 3. Emily Dahl

  Åh, så BRA inlägg. Och så vill jag säga att jag är så imponerad av dig och liksom.. Stolt? Du har verkligen utvecklat din blogg och ditt varumärke så klockrent. Blir glad bara jag tänker på det. Du är GRYM.

  Svara
 4. Anna María

  Så himla många bra tips! Sen tycker jag att det ofta också kan handla om timing. Typ att en blir uppmärksammad på en större blogg. Det gör stor skillnad och kan få bloggar att växa väldigt snabbt. Det känns som en av många gemensamma nämnare där jag lyssnat på intervjuer med andra bloggare och hur de växte.

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Ja, timing är verkligen en viktig faktor! Och att andra tipsar om en. Bra tillägg!

   Svara
 5. Pingback: 5 dåliga bloggtips du kan ignorera | Retrolover | Retroblogg om vintage och livet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>