Kalla mig inte tjockis

tattoopregnant

När jag är gravid så blir jag rund lite överallt. Vissa kvinnor kan konsten att bara gå upp några få klädsamma kilon på magen, men inte jag. Jag är inte byggd sådan helt enkelt. Jag går upp i vikt, många kilon, ganska jämnt fördelat över hela kroppen. Två bamsebröst, en stor mage och en rund kropp. Så ser jag ut när jag är gravid.

Jag ska absolut inte säga att jag blir tjock eftersom jag inte vet hur det är att vara tjock. Där vill jag inte ta mig tolkningsföreträde för tjocka personer. Jag har i vanliga fall en rätt normal kroppshydda, åt det kurviga hållet, men ingen skulle kalla mig tjock. (Åtminstone ingen med sund syn på kroppar).

Men nu, när jag är gravid. Då kommer kommentarerna.

Folk kallar mig tjockis med kärleksfull bebisröst. Och jag blir alltid lika förvånad.

Skulle de som kallar mig tjockis också kommentera min kroppsvikt om jag inte var gravid? Troligtvis är svaret på den frågan nej.

Varför tycker de då att de har rätten att kalla mig för tjock nu? Varför tycker de att det är roligt, eller till och med gulligt, av dem att göra det? Vad fyller det för behov hos dem att kalla mig tjockis?

”Jag menar inget illa,” kanske de försvarar sig. Och det gör de nog inte. Men de har ingen aning om hur illa det kan tas emot. Vilken ångest det kan skapa, hur ont det kan göra, hur det känns att bli tillplattad med ”lilla tjockis” bara för att man råkar vara gravid.

Bara för att jag har ett barn i magen så är det inte okej att bedöma min kropp, att jämföra den med andra kroppar, att fråga mig hur mycket jag har gått upp. Jag är fortfarande en vuxen kvinna som vill bli bemött med respekt.

Kalla mig inte tjockis. Det är nämligen inte det minsta gulligt, utan tvärtom, väldigt ohyfsat och tanklöst.

7 reaktion på “Kalla mig inte tjockis

 1. Nathalie - 2barnmamma

  Precis sådär var det för mej. Varje gång jag varit gravid. Så trött på allas kommentarer jämt. Ta hand om dej!

  Svara
 2. Carin D

  Ja visst är det irriterande med folk som ska ta sig ton bara för att man råkar vara gravid. Skämmes!

  Svara
 3. Emelie

  Själv får jag höra hela tiden att min mage är så liten, blir lika ledsen för det :( Varför ska alla hålla på för?

  Svara
 4. Therese

  Word på detdär! Hatar lika mkt när folk ska TA på magen. Vem fasen tar på nån man knappt/inte känner? Ja, det ligger en bebis där i, men knappast någon annans än MIN bebis. Förstår inte folk såfort man blir gravida, då beter man sig precis hur som helst!

  Svara
 5. Emilia

  Tycker det är galet hur kvinnors kroppar alltid ska bedömas, kritiseras, synas! varför måste folk kommentera kvinnors kroppar jämt (oavsett graviditet eller inte)?! Och då nån är gravid så är det tydligen ok och gulligt (som du skriver) att säga tjockis. Men inte annars? Då är det ett skällsord snarare :/
  Håhå! Men bra att fler ryter till! :*

  Svara
 6. Louise

  Så himla bra skrivet! Folk tror att dom har rätten att säga vad dom vill till gravida. Jag blir så förbannad. Man tar ju faktiskt illa vid sig o det sårar. Det är ju ett BARN som växer i magen..

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>