5 dåliga bloggtips du kan ignorera

dåliga-bloggtips

Det finns många bra artiklar om bloggtips till nya bloggare där ute. Jag har själv skrivit en kort guide på Hur man får fler läsare att hitta till bloggen. Men bland alla smarta tips så finns det också några tips som jag tycker är dåliga.

1. ”Ha jättemånga bloggtävlingar!”

Tipset att ha många bloggtävlingar för att få fler följare är gammalt som gatan. Jag har själv gått på den här niten och vet att det inte ger någon effekt i det långa loppet.

Här kommer ett exempel:

Låt oss säga att du har en tävling i veckan i en månad. Det är fyra tävlingar. Eftersom varje tävling tar X antal timmar att administrera så lägger du nu ner dubbelt så mycket tid på att blogga. Dessutom måste du marknadsföra din tävling, vilket innebär ännu mer tidsåtgång. Du lägger ner massor av jobb den månaden och får många nya läsare. Hurra! Mission accomplished. Eller?

Månaden efter orkar du inte ha lika många tävlingar, eller kanske inga alls. Vad händer då? Alla dina så kallade följare hittar en annan blogg att följa. De var nämligen bara där för tävlingarnas skull och du är nu tillbaka på ruta ett.

Tipset är dåligt för att du bränner ut dig, du urvattnar din blogg genom att ständigt marknadsföra andras varumärken och du får inte mycket för mödan. Att ha en bloggtävling då och då med rätt samarbetspartner tror jag kan ge mycket, men inte att bara ha tävling på tävling i syfte att få fler läsare.

2. ”Du behöver en jättedyr systemkamera för att driva en blogg”. 

Vi är nog alla överens om att bilder är viktigt på bloggarna idag. För att inte säga supermegaviktigt. Men behöver du en svindyr systemkamera i början? Nej, det behöver du faktiskt inte. Det är inget som krävs för att starta en blogg eller ens för att få ett stadigt antal följare.

Jag har fortfarande inte tagit steget och investerat i en superbra systemkamera. Mest för att jag vet att det inte kommer hjälpa så mycket mot min motvilja att fotografera och redigera. Men också för att jag vet att jag har exakt samma kamera som Unvelo. Och Unvelo tar SVINFINA bilder. Alltså finns det ingen ursäkt för mig egentligen…

Att investera i en dyr systemkamera till din blogg är bara vettigt den dagen du blir duktig på att ta bilder. Annars är det tyvärr att slänga pengarna i sjön enligt min mening.

3. ”Provocera läsarna och andra bloggare!” 

Det här tipset florerade mest för ett par år sedan, men jag ser det fortfarande dyka upp här och där. Tipset handlar alltså om att skriva saker enbart för att provocera. Det här gjorde att många skrev hatinlägg om andra bloggare, ogenomtänkta blogginlägg med åsikter som de egentligen inte stod för etc. Allt för att få fler följare.

Jag tycker det är viktigt att sticka ut hakan för det man tror på, men jag tycker inte att man ska provocera för provocerandets skull. Det blir bara genomskinligt efter ett tag vad man håller på med. Och snälla – skriv inga taskiga inlägg om andra bloggare. Det är inget recept på framgång, det är bara att gräva sin egen grav.

4. ”Skriv om sånt som alla gillar”. 

Alltså va? Nej! Nej, nej, nej.

Skriv om sånt som DU gillar och hjälp läsarna som gillar samma saker att hitta din blogg.

5. ”Uppdatera din blogg varje dag, gärna flera gånger”.

Okej, okej, jag kan ha skrivit att man ska uppdatera ofta i mitt förra inlägg. Men jag håller också med om det grymma Louise skrev. Det viktiga är inte frekvensen, utan innehållet. Alltså: klarar du av att uppdatera dagligen och ändå hålla en hög nivå på innehållet i bloggen (tänker Flora, Sandra Beijer, Elsa Billgren m.fl.) så go for it. Men då behöver du också lägga ner en evighets massa tid på detta.

Det allra bästa är att uppdatera när du känner att du har något bra att skriva – hellre än att uppdatera flera gånger varje dag.

Har ni hört några andra dåliga bloggtips som ni vill lägga till listan?

2 reaktion på “5 dåliga bloggtips du kan ignorera

 1. Louise Stigell

  Wooooord! Så bra inlägg. =)

  Jag har särskilt fallit offer för nr. 4. Och det har verkligen handikappat mig i mitt bloggande. När jag började skriva om de saker jag vill, och på det sätt jag vill så lossnade allting. Det var då läsarna kom. Det var då det blev roligt att blogga.

  Och 5:an: I agree, såklart. ;)
  Uppdateringsfrekvensen bör bero dels på vad för typ av blogg man driver: är det en livsstilsblogg med bilder och tankar ur vardagen, eller är det en guide-späckad, inspirerande nischblogg.
  Man kan inte spotta ur sig långa, faktaspäckade guider eller inspirerande texter på daglig basis. Om man inte är någon slags superhuman.
  Och dels så beror det ju på hur mycket tid man har att lägga på bloggen. Är man proffsbloggare och lever på bloggen så kan man hålla både ett snabbare tempo och en högre kvalitetsnivå.

  Men viktigast tycker jag är: Hur ofta vill/orkar/hinner man blogga för att kunna upprätthålla den typen av blogg man vill ha. Det är egentligen det enda som spelar någon roll. =)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>