5 saker jag inte säger till mitt barn

saker jag inte säger till mitt barn

Jag är verkligen inte perfekt som förälder, långt därifrån. Jag lär mig hela tiden om mig själv och hur jag ska hantera olika situationer. Mitt största problem är dåligt tålamod, något som alltid blir hundra gånger värre av sömnbrist. Det är då jag skriker, säger ogenomtänkta saker och allmänt beter mig som en stor bebis. Inte så smickrande och ganska långt ifrån perfekt om en säger.

Med det sagt så finns det faktiskt 5 saker jag inte säger till mitt barn. Jag tänkte dela med mig av dem – utan att för den sakens skull försöka framställa mig själv som bästa morsan på jorden. (Hjälp, det får ni aldrig tro!)

Äsch, nu slutar jag babbla, nu kör vi.

1. ”Upp och hoppa!” 

Jag brukar tänka på hur jag skulle känna det om jag ramlade och Kristofer direkt vrålade ”Upp och hoppa!” Han skulle få en verbal snyting och jag skulle känna mig kränkt.

Så när mitt barn har ramlat så säger jag alltså inte ”Upp och hoppa!” Med det inte heller sagt att jag totalt tokar ur och tjuter ”ÅHNEEEEJ HUR GICK DET DIN LILLA STACKARE GÖR DET ONT BLÖDER DU HERREGUD MIN LILLA PLUTT!” Det är skillnad mellan empati och sympati. Jag kör ofta ett enkelt ”Hur gick det?” och blåser och tröstar ifall det behövs. Det brukar räcka.

2. ”Sluta gråta nu!”

Jag tycker det är lite extra viktigt eftersom Leo är en kille att aldrig säga att han ska sluta gråta. Jag vill lära honom att hantera sina känslor och bekräfta dem. Är han ledsen så är han ledsen. Då brukar jag bara bekräfta hans känsla. ”Jag märker att du är ledsen nu, är det så?” Jaa brukar han svara då. Och sen frågar jag om han vill ha en kram. Det vill han oftast.

3. ”Krama X nu, annars blir X ledsen!” 

Om mitt barn inte vill krama någon så skulle jag aldrig tvinga honom att göra det. DET HÄR ÄR SÅ HIMLA VIKTIGT PÅ ALLA PLAN. Dels för att jag vill lära honom att han inte får krama någon annan om den personen inte vill. Det är verkligen inte okej. ”Men de går ju bara på förskolan!” vet jag att någon sa till mig. Men nä, det här beteendet grundläggs tidigt. Lär han sig att han måste krama andra mot sin vilja så kan han tvinga andra att kramas mot sin vilja.

Sedan är det också superviktigt i förhållande till vad Elaine Eksvärd har berättat om hur hon blev sexuellt utnyttjad som barn. Jag vill lära mitt barn att hans gränser är viktiga och att ingen vuxen får ta sig friheter med hans kropp.

4. ”Titta hur duktig X är, varför är du inte mer som X!”

Det känns viktigt nu när vi får syskon att aldrig jämföra dem med varandra. Det är väldigt onödigt att jämföra barn med varandra, även barn som är födda i exakt samma månad. Barn utvecklas olika. Jag brukar tänka att oavsett vad det än gäller (gå, äta själv, prata, gå på pottan osv) så brukar det mesta ha löst sig innan skolåldern ;)

5. ”Men Leo, inte ska väl du leka med dockor, det är ju flicksaker!”

Jag kommer aldrig göra skillnad på leksaker. På samma sätt som jag inte kommer kalla det pojkrum eller flickrum. Det heter inte flickleksaker och det heter inte pojkrum. Det heter leksaker och barnrum, därmed basta.

Ps. För att göra de som tycker jag är dum i huvudet ännu argare så kan jag meddela att Leo inte har någon aning om att det finns olika kön. Frågan har inte kommit upp och vi lägger aldrig någon vikt vid det när vi träffar andra barn. Leo kallar alla barn för ”barn” eller ”kompisar”.

En reaktion på “5 saker jag inte säger till mitt barn

  1. Pia

    Alla punkterna är viktiga och tänkvärda men jag tycker att punkt fyra är extra viktig att inte säga till barn. Att jämföra barn med sina syskon eller vilka andra barn/ människor som helst är något som narcissistiska föräldrar väldigt gärna gör och sådana mammor och pappor är från helvetet rent ut sagt.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>