Om män skulle föda barn

Leo baby

Om män skulle föda barn så skulle alla män ha en plats att föda på. Ingen man med värkar skulle bli ombedd att ge sig ut på motorvägen mitt i natten för att hitta ett annat sjukhus. Det skulle finnas gott om platser för att förlösa alla män och det skulle vara planerat sedan länge. För männens och barnens säkerhet.

Om män skulle föda barn så skulle alla förlossningar vara planerade. Alla skulle få välja mellan att snittas eller att bli igångsatta. Ingen skulle tvinga en man att vänta till vecka 42 med argumentet ”Det är bättre för barnets skull”.

Om män skulle föda barn så skulle ingen prata om att föda barn utan smärtlindring. Alla män skulle smärtlindras på sjukhus från första förvärken och få ligga där den tiden som förlossningen tog. Ingen skulle be en man att åka hem om han inte var öppen si och så många centimeter. Alla skulle respektera att om en man har ont, så gör det verkligen ont.

Om män skulle föda barn så skulle ingen prata om ”naturliga förlossningar” som något positivt. I de fall när födslarna ändå råkade ske oplanerat istället för via planerat snitt eller igångsättning så skulle mannen kompenseras av samhället. Anhöriga skulle förfasa sig och Aftonbladet skulle intervjua. ”Antons värsta mardröm blev sann: Jag födde mitt barn helt obedövad”.

Om män skulle föda barn så skulle plastikkirurger sy ihop dem efteråt. Alla ärr skulle kompenseras.

Om män skulle föda barn så skulle ingen lida i tysthet med förlossningsskador. Ingen man skulle heller bli ombedd att bita ihop när det gjorde ont att ha sex. Utan ett fungerande sexliv för män så blir det ju inga fler barn, det skulle alla förstå.

Om män skulle föda barn så skulle graviditet vara likställt med sjukdom i försäkringskassans ögon. Alla som ansökte skulle få gå hemma sjukskrivna hela graviditeten.

Om män skulle föda barn så skulle alla män med foglossning få rätt till sjuktransport till och från jobbet. Ingen man med foglossning skulle behöva gå ett steg i smärta.

Om män skulle föda barn så skulle alla män med gravidillamående få ligga sjukskrivna hemma i veckor med full lön utan det minsta knyst från sin arbetsgivare. Alla vet ju hur hemskt det är att ha magsjuka, eller hur?

Om män skulle föda barn så skulle barnmorskor vara högavlönade och förlossningsvården skulle vara den bästa som gick att få.

Om män skulle föda barn så skulle inga BB stängas. Om ett BB mot förmodan skulle behöva stängas så skulle ett nytt öppnas. Man skulle inte göra som idag, lämpa över alla förlossningar på redan existerande, överbelastade förlossningskliniker.

Det här är en fiktiv text där jag leker med tanken på hur det skulle vara ifall män var de som födde barn istället för kvinnor. Även om texten är överdriven för att bevisa en poäng så ligger det en ton av allvar i den. I Sverige har förlossningsvården blivit sämre och sämre. Förlossningskliniker stängs på löpande band och förlossningsvården bortprioriteras. Det är dags att säga ifrån. Läs mer och engagera er på Födelsevrålet

5 reaktion på “Om män skulle föda barn

 1. Anna Hansson

  Tack för en bra text, väldigt mycket Egalias döttrar över den. Jag tror också att det skulle se annorlunda ut om män var de som födde barn och förstår att du överdrivit vissa punkter för att göra poänger. Det jag tror mest på är att barnafödande män skulle ha haft en vårdplats i god tid reserverad och att läkare skulle finnas på plats hela förlossningen. Ingen man skulle lämnas själv i det tillståndet om situationen vore tvärtom. Jag önskar nästan att vi kunde lämna över stafettpinnen till männen för en tid bara för att se hur förändringen skulle yttra sig. Det vore intressant, om än ogörbart…

  Svara
 2. Pia

  Mitt i prick! Jag/ vi flyttade till Finland när jag var höggravid med första barnet, jag ville verkligen inte föda i Sverige pga hur vården ser ut. Har nu två barn och hade superfina förlossningar tack vare att vården är så mycket bättre här. Här får man komma in när man vill, alla får plats (åkte bara in, meddelade inte i förväg) man blir inte hemskickad och barnmorskorna är inte ihjälstressade. T ex nu senast, jag var öppen två cm när jag kom in till BB och fick genast ett rum där jag skulle vara hela förlossningen. Förstår inte hur det kan vara så stor skillnad. Skärpning Sverige!

  Svara
 3. Louise Stigell

  Åh vad du nailar detta. Så bra att mitt feministblod börjar koka.
  Blir lika delar förtvivlad och förbannad och känner sån maktlöshet. Jag vet inte om jag någonsin kommer våga eller vilja bli gravid/skaffa barn, och det beror delvis på många av de saker du tar upp här. Jag är livrädd att må dåligt och gå sönder och inte få hjälp. Livrädd att behöva föda i en taxi. Livrädd att ha en mardrömsgraviditet eller mardrömsförlossning utan bedövning och tillräcklig personal.
  Men mest livrädd är jag över att inte kunna göra något för att påverka situationen, för att det är på en sån hög politisk och samhällelig nivå.
  Att skriva om det är en bra början och det gör du så jävla bra. Heja dig. <3

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>