Älska ena barnet mer än andra?

retroloverpregnant

Nu vill jag veta! Går det att älska barnen lika – eller är det en tyst överenskommelse bland föräldrar att inte avslöja att man älskar sitt ena barn mer än det andra? Ni vet lite sådär som man hör gravida säga ”det kändes knappt att föda barn” och man tänker att ni är sammansvurna och ni vill lura mig att bli gravid, föda barn och lida helvetesgap.

(Och sedan står jag där själv och säger ”förlossningen kan jag göra om imorgon, men graviditet vill jag aldrig mer gå igenom”. <- Uppenbarligen glömt att det gjorde ont att föda barn, håhå jaja).

Nej men ärligt – ni som har fler barn – är det som att ett rum till öppnas i hjärtat, eller älskar man dem olika mycket? Är det första barnet mer speciellt än det andra eller är det precis tvärtom? Älskar man dem lika mycket men på olika sätt?

10 reaktion på “Älska ena barnet mer än andra?

 1. Denise

  Jag har två barn, 2 år emellan. Jag har aldrig känt något tvivel, min kärlek är precis lika stark för båda barnen. De känslor jag fick för mitt första barn, jag fick exakt samma känsla när jag fick upp mitt andra barn på bröstet. Jag tror inte du behöver oroa dig. Man har mycket kärlek att ge, din kärlek kommer utan tvekan att räcka gott till båda barnen =)

  Svara
  1. Retrolover-Johanna Inläggsförfattare

   Åh vad fint att höra! Ja, jag oroar mig (som du så klokt läser mellan raderna) för att andra barnet inte kommer vara samma störtförälskelse som Leo var. Men jag hoppas såklart på att det blir som du skriver!

   Svara
   1. Denise

    Det är många som oroar sig över det, antagligen eftersom att man själv inte kan styra och bestämma över sina känslor. Men jag tror verkligen inte att du ska behöva tänka på det. Den kärleken kommer att komma för barn nr 2 också =)

    Svara
 2. Pia

  Ja, älskar mina två barn precis lika mycket, inga tvivel där, men det äldre barnet har jag ju känt längre tid, så känslorna är lite olika eller hur jag nu ska uttrycka mig. Men kärleken är lika stor gentemot båda.
  Lycka till med förlossningen!

  Svara
 3. Amanda

  Man älskar dom olika men lika mycket men att se sina barn älska varandra eller ja, när den äldre vill pussa, krama och hålla i, ja då värker hjärtat av all kärlek.
  Så att få syskon är bara en massa mer kärlek.

  Svara
 4. Ulrica

  Ja det gör man. Även om man inte tror det när en väntar nr 2, hur ska jag kunna älska 2 barn?
  Jag hade dock lättare anknytning med nr 2. Med första barnet var det svårt för hon hamnade ett dygn på neonatal.
  Nu är dom 14 och 17 år och har olika behov. Den yngsta vill ha mer närheten, kramar osv. Den äldsta vill ha närhet på sina villkor. Den äldsta, som är en tjej, kan man fika med, shoppa och hitta på olika saker med. Nr 2 är en kille och han tycker sånt är tråkigt, haha. Han följer med sin pappa till typ Bauhaus och spelbutiker ;)

  Svara
 5. Jenny

  I worried about this also when I was pregnant the second time. I had twin girls when my son had just turned two years old. I need not have worried. Children bring the love with them when they come and you will love them all equally. Sometimes you have to love them differently in order to meet their individual needs, say if one child is more tactile or more distant. Even my identical twins are very different and an equal love takes account of these differences and adapts to suit the individual child-parent relationship. Best wishes to you. Jx

  Svara
 6. Anna

  För mig var det liksom så att kärleken bara dubblades när andra, och tredje barnet kom. Det finns i mig en oändlig brunn att ösa moderskänslor ur och den verkar aldrig ta slut(till skillnad från mitt tålamod).
  Visst, de är olika individer och man gillar dem ju som individer, men personligen älskar jag dem alla tre lika mycket.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>