Tips: Renovera badrummet

Inlägget är i samarbete med Trademax.

badkar-vintage

Just nu går jag i renoveringstankar av badrum. Det är inte säkert att det blir av för vår del, men det är ju så kul att söka inspiration. Eftersom jag renoverat några badrum i mitt liv så tänkte jag dela med mig av inspirationen och ge mina bästa tips på att renovera badrum.

1. Materialval

vitt badrum kakelIbland är det enkla det bästa. Det är ofta lätt att fastna i fondväggar i mosaik, färgglada border eller, som vi gjorde i förra lägenheten, mörkt klinker på väggarna. Men ofta är ett ljust, fräscht och vitt badrum något som håller mycket längre än alla trender.

Om du gärna vill sätta din egna prägel så är ett tips att göra som på bilden, att sätta kakel nertill och använda färg eller fondtapet. Det är lättare att byta ut än ett färgglatt kakel.

badrum-fondtapet

2. Bad, dusch eller varför inte spabad?

Det låter kanske självklart, men fundera över vad du använder ditt badrum till. Ifall du inte är en storbadare utan mer en 5-minuters-duschare så kanske dusch är bättre än badkar? Det är inte alltid man har lyxen att välja, men har du det så fundera ett tag innan du bestämmer dig.

vitt badrum dusch vintageSjälvklart kan du också duscha i badkaret, men det tar mer plats, tar tid att göra rent och därför kanske känns överflödigt om du inte är personen som gillar att krypa ner i ett bubbelbad då och då.

badrum svartvitt badkar

Om ditt val faller på badkar så finns det massor av fina, både nya och gamla. Mitt råd här är att välja den storlek du vill ha först, då blir det lättare att begränsa urvalet från början (annars har du sjuttioelva tusen olika möjligheter).

bubbelbadkar vitt

Det går såklart också att göra ett hemmaspa inomhus med ett bubbelbadkar. Alltså ni fattar. Drömmen.

spabad utomhus

Okej, om vi ändå är inne på drömmar: Ifall jag hade haft en större trädgård så hade jag definitivt valt ett spabad. Vi var nyligen på Högberga gård och bokade till slut av alla våra inplanerade aktiviteter för att vi bara ville hänga i spabadet utomhus och se på utsikten. Finare sak får man leta efter.

En smart grej att sno från bilden är ju att försänka spabadet i trädäck och bygga skjutdörrar. Så det finns möjlighet att få skydd från vind (snö och regn) för att kunna bada året runt.

3. Planering

När du har skapat dig en bild av vad du vill ha så tycker jag att du ska lämna över det till proffsen. Anlita en bra badrumsfirma som du fått rekommenderat (kolla upp att de har alla licenser de måste ha). Var också tydlig sinsemellan med vad det är som gäller så det inte uppstår frågetecken senare.

renovera-badrum

4. Planera förvaring

Fina, luftiga badrum med små hoprullade handdukar på hyllor funkar bäst på bild. I verkligheten så behöver du tänka förvaring i ett tidigt stadium.

johannabradford_badrumefter4Här är det också extra kul om du hittar alternativ som känns lite mer personliga, för det är samma sak här som med fondtapeten: det går att byta ut. Ett vintageskåp kan sätta pricken över i. Eller varför inte göra som Johanna Bradford, nämligen att använda färg (i det här fallet grått) för att bryta av så badrummet inte känns lika sterilt.

5. Belysning

Tänk belysning direkt och se verkligen till att du väljer en bra ljuskälla vid badrumsspegeln. (Ta det från en som aldrig ser att hennes ögonbryn är två stora buskar eftersom ljuset är för dåligt i vårt badrum). Kom ihåg också att det inte är tvång på att ha spottar i badrummet. Även om det kan verka så ibland.

badrum lampa

6. Välj noga: Blandare etc.

Att välja blandare, spolknapp, kranar och såna saker låter väldigt enkelt i teorin. Men det är en annan sak när du väl står i butiken och ser alla val framför dig. Här är mitt råd att tänka på funktion, prislapp och form, i den ordningen. En vacker mässingsblandare som droppar hela tiden utom när du ställer kranen i ett visst läge kanske inte kommer göra ditt liv lyckligare. Sök informationen innan du står i butik, då blir det enklare att välja.

blandare-badrum-kranar

7. Dekorera!

När badrummet är färdigrenoverat så kommer den roligaste delen, nämligen att dekorera! Här kommer några vackra exempel på helt vanliga, vita badrum, där man genom små detaljer lyckats göra det mysigt och personligt.

vintagespegel-badrum

Vintagespegel i badrummet, drömmen.

duschdraperi-badrum

Färgglatt duschdraperi får ta plats.

stilleben-badrum

Och sedan självklart, att samla några fina flaskor, krämer och ljus på en liten bricka och bygga stilleben.

Hoppas att jag kunnat inspirera något! Källor till alla bilder och mer inspiration hittar du på min Pinterest-board Bathroom.

Inlägget presenterades i samarbete med Trademax.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>